Българският телекомуникационен оператор Vivacom вече има нов собственик. От компанията съобщиха, че преговорите с UnitedGroup са приключили успешно и телекомуникационният и медия оператор ще придобие родното дружество.

Стойността на сделката не се споменава в официалното съобщение, но по неофициална информация, цитирана и от Financial Times и Reuters, тя е около €1,2 милиарда. Очаква се сделката да приключи през второто тримесечие на 2020 г. след получаване на необходимите регулаторни одобрения. Придобиването ще бъде финансирано чрез комбинация от нов заем и собствени средства от UnitedGroup, която е собственост на BCPartners.

"Придобиването ще ускори растежа на UnitedGroup, ще разшири географското ѝ присъствие и ще затвърди позицията на компанията като лидер в телеком индустрията в Югоизточна Европа. Към момента UnitedGroup развива дейността си в 6 държави в региона", гласи съобщението.

"България е привлекателен пазар и това придобиване ще ни помогне да диверсифицираме още повече Групата. UnitedGroup има много добър опит в придобиването и успешното интегриране на бизнеси, основан на повече от 100 придобивания, които сме направили от старта на компанията си досега", казва Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на UnitedGroup.

"Тази сделка е голям успех и огромна възможност за VIVACOM, клиентите ѝ и генерално за България. Благодарение на усилията на всички ни, VIVACOM се превърна в един от най-успешните телекоми в Европа. А сега посреща като свои нови акционери един от най-успешните световни инвеститори със значително присъствие в Европа и Северна Америка - BCPartners. VIVACOM ще има ключова роля в бъдещото развитие на UnitedGroup, тяхната регионална технологична и медийна платформа", е цитиран да казва и Спас Русев, председател на Надзорния съвет на Vivacom и най-голям едноличен акционер в телекома.

Vivacom оттегли жалбата си срещу Apple от КЗК

Vivacom оттегли жалбата си срещу Apple от КЗК

Двете страни стигнали до разбирателство

Vivacom осигурява услуги на над 1,8 милиона потребители. Компанията е първият исторически телеком оператор в страната, а в момента предлага услуги като оптичен широколентов интернет, мобилни комуникации, IPTV както на частни, така и на бизнес клиенти.

Наскоро UnitedGroup придоби и хърватския телеком Tele2 срещу €220 милиона.

Вторият кандидат за Vivacom бе Providence Equity Partners.

Преди по-малко от четири години телекомът смени собствеността си срещу €330 милиона. Това е бъде шеста смяна на собствеността на бившата държавна телекомуникационна компания от 2004 г. насам, когато бе приватизирана.

United Group е най-голямата кабелна компания в Сърбия, като има бизнес и в други държави в региона, като описва себе си като "най-големият алтернативен телеком доставчик в държавите, съставящи бивша Югославия". Тя бе собственост на KKR, но американският фонд продаде мажоритарния дял на BC Partners преди година. Кандидат за нея бе Петр Келнер, който придоби бизнеса на Telenor в региона и поиска да купи "Нова телевизия", но получи отказ от Комисията за защита на конкуренцията.