Европа рискува да изостане от останалите региони в пускането на 5G мобилни услуги поради тежкото регулаторно бреме и слабите инвестиции, а не поради загрижеността за сигурността на мрежите, казва изпълнителният директор на Ericsson Бьорж Екхолм, цитиран от Reuters.

Високите такси за радиочестотния спектър, регулаторната несигурност и липсата на инвестиции са по-належащи проблеми, казва Екхолм, като се позова на призивите на САЩ да забранят китайските мрежови доставчици заради притеснения за националната сигурност.

"Този проблем е далеч по-свързан с привлекателността на инвестирането в 5G," казва Екхолм на пресконференция на Mobile World Congress, основната годишна среща на телекомуникационната индустрия.

Екхолм не взима позиция по призивите на САЩ към съюзниците да забранят Huawei Technologies, лидера на световния пазар на мрежи, заради опасенията, че компанията е твърде близо до китайското правителство и оборудването му може да се използва за кибершпионаж.

"Страните наистина са тези ,които трябва да решат как да управляват своята политика за национална сигурност", казва Екхолм, добавяйки, че това е тревожно за клиентите: "Разбира се, сегашната несигурност им влияе".