Модерните мебели в офиса, тънките лаптопи и големите мултимедийни системи за презентиране нямат никакво значение - даже и в наши дни продуктивният софтуер е рожба на мислене от времената на папките и пишещите машини. Текстовете и таблиците на Word и Excel в крайна сметка представляват просто едни дигитални "листове" с интелигентни функции. През 20-те години на XXI век е крайно време да погледнем на документите по нов начин.

Microsoft - владетели на Office софтуера от повече от 30 години, имат своя идея за това как изглежда дигиталната продуктивност на бъдещето. Проблемът е, че все още новият Microsoft Loop е далеч от това да бъде наистина полезен на потребителите. Въпреки това, на мнозина от тях ще им се наложи да го използват.

Запознайте се с Loop

Софтуер за съвместно създаване на съдържание - така от Microsoft описват новата платформа, която вече е достъпна за предварително изпробване. За Loop се знае още от 2021 г., но чак сега потребителите могат свободно да го тестват. Той има три ключови елемента - работни пространства, в които има документи, които пък се състоят от компоненти.

Офисът без хартия вече е тук - личи си по принтерите

Офисът без хартия вече е тук - личи си по принтерите

Решението на Epson да спре да произвежда лазерни модели не може да е само със "зелени" мотиви

До 50 души едновременно могат да редактират дадено работно пространство от компютри и смартфони, като още при създаването му Loop би трябвало да потърси и присъедини към него релевантни файлове от OneDrive.

Снимка 611668

Източник: Microsoft

Документите са стъпката на Microsoft отвъд листа А4. Компанията ги представя като "платна", в които свободно могат да се разполагат текст, таблици, изображения, линкове и други елементи - от различни хора в реално време.

До момента това не звучи изключително иновативно - с помощта на Microsoft 365 не е проблем да пуснете в работния чат в Teams документ, по който да работите заедно в web layout. Проблемът в този случай обаче е, че трябва да се предостави целият файл и след това преизползването на информацията от него на други места в общия случай трябва да се прави на ръка. Тук идва и голямата новост - Loop компонентите.

Microsoft Office вече ще може да се използва с мишка и тракпад на iPad

Microsoft Office вече ще може да се използва с мишка и тракпад на iPad

Ъпдейтът ще бъде пуснат от гигант до "няколко седмици"

Те са най-малката структурна единица, която подлежи на споделяне с нива на достъп. На практика, можете да маркирате два реда от текста или една конкретна от общо 8 таблици и да я превърнете в компонент, който след това директно може да се сподели в Teams, да се изпрати в Outlook или да се вгради в друг Office файл - за допълнителна редакция или за визуализация. Microsoft стъпват на Fluid технологията си за тази част от Loop.

Снимка 611669

Източник: Microsoft

Наличните към момента функции показват, че управлението на задачите по проекти е сред първите приложения, които компанията вижда за новия си продукт. Не е трудно обаче да си представим и как служителите в различни отдели на дадена компания въвеждат информация директно в споделен Loop компонент в чата, вместо да създават нови файлове и да ги изпращат.

Понеже сме 2023 г. и понеже Microsoft имат да оправдават едни 10-ина милиарда долара инвестиция в OpenAI, и тук ще има възможност изкуственият интелект да ни помага с идеи за писане и редактиране.

Да направим едно кръгче

Като за продукт на Microsoft в бета версия, достъпът до Loop е доста лесен - не е необходимо вписване в списък на чакащите. Това не е така например за арт приложението Designer, което от половин година е само с покана и все още не са допуснати даже потребители, кандидатствали през есента.

Когато влезете в Microsoft Loop е доста вероятно да ви се стори познат - поне ако сте използвали Notion, доминиращата на пазара платформа за съвместно създаване на документи. Сравненията обаче не работят в полза на новото предложение на MS.

Снимка 611671

Източник: Microsoft

Възможностите за редактиране на текст и на други елементи са изключително базови, а таблиците не поддържат филтри и формули - нещо, което е изключително добре реализирано в Notion и което Excel спецовете ще очакват да е на още по-високо ниво. Няма и начин даден документ или работно пространство да се споделят като статичен сайт - важно, ако решите да използвате Loop за създаването на документация. Липсват и десетките интеграции, които правят Notion подходящ за толкова различни задачи. Цялостното усещане е за по-малко функционалности, които работят по-бавно.

Когато въобще работят, трябва да добавим. Създаването на Loop компоненти понякога приключва със съобщение за грешка, а и не е сигурно, че ще можете да ги използвате извън платформата - далеч не всички Microsoft 365 потребители имат в уеб приложенията си възможност за връзка с новата платформа. Това е странен пропуск при толкова лесен достъп до предварителната версия на Loop.

Иначе, тя изглежда добре и вероятно като дизайн е много близко до финалния си вид. Функционалността обаче е по-скоро на ниво "демонстрация на концепция". Това обаче няма никакво значение.

Скоро и вие ще го ползвате

Microsoft вече са били на това място. Появата на Teams преди години също не предизвикаше ентусиазъм сред напредналите потребители - все пак те си имаха Slack за комуникация на работното място.

Снимка 611670

Източник: Microsoft

MS обаче успя да се наложи на принципа, че идващото в комплект зло е по-малкото зло. Така или иначе компаниите се налага да си плащат за Microsoft продукти, така че не беше трудно висшият мениджмънт да бъде убеден от търговците, че "това е почти като Slack, но няма да се наложи да го плащате допълнително". Надолу по веригата рядко някой има думата.

Софтуерният гигант Salesforce ще придобие Slack за $27,7 милиарда

Софтуерният гигант Salesforce ще придобие Slack за $27,7 милиарда

Двете компании се надяват, че обвързването ще ги постави в по-добра позиция срещу редица конкуренти и по-специално Microsoft

Трябва да се каже обаче, че Microsoft направиха нужното през годините Teams да стане доста функционален и добре интегриран с Office екосистемата. Вероятно и бъдещето пред Loop е такова - не е трудно да си представим как например Excel "удря едно рамо" на таблиците, а контролите за форматиране от Word помагат за текста. Със сигурност търговците на MS ще имат с какво да впечатляват корпоративните шефове.