Антивирусните програми на настолните компютри дават фалшиво чувство за защита.

Въпреки усилията на компаниите за онлайн сигурност да осуетяват кибератаките, хакерите винаги успяват да намерят новини начини за проникване в компютрите и системите на нищо неподозиращите хора.

По тази причина американската корпорация Microsoft добавя нова функция към линията си от инструменти за защита от хакерски атаки Windows Defender. Когато хакерите успеят да навлязат в системата, Microsoft ще помага на потребителите да идентифицират атаките и да ги спрат преди да са се разпространили, съобщи СNN.

Windows Defender Advanced Threat Protection предприема важна крачка към справяне с реалността: системата ви ще бъде хакната и е по-добре да бъдете подготвени, когато това се случи.

Киберпрестъпниците търсят нови източници на печалби

Киберпрестъпниците търсят нови източници на печалби

Но банковите операции остават приоритет за хакерите

Компанията обяснява, че новият инструмент анализира информация от над 1 милиард Windows устройства, 1 милион подозрителни файла и 2,5 трилиона уебсайта. Когато долови, че се случва атака при някой от потребителите, Microsoft изпраща известие.

Инструментът например може да установи, че подозрителен IP адрес се опитва да се свърже с устройство на мрежата на потребителя и IT специалистът ще получи сигнал.

Windows Defender ATP обаче ще използва това знание, за да предупреждава и други потребители, чиито системи изглежда също се сблъскват с подобно нападение.

Microsoft посочва, че на корпоративните клиенти са нужни средно около 200 дни, за да установят нарушение в сигурността и 80 дни, за да го контролират. Средните разходи са в размер на 12 милиона долара на една кибератака.

Тази индустрия е най-атакуваната от хакерите по света

Тази индустрия е най-атакуваната от хакерите по света

Вижте коя е тя

„Винаги ще съществува вероятност за атака. Вместо да са нужни 200 дни за нейното откриване, този инструмент може да улавя атаките много бързо”,  заяви Тери Майърсън, главен изпълнителен директор на операционната система Windows.

Windows Defender Advanced Threat Protection е достъпно за корпоративни клиенти, които използват най-новата операционна система на Microsoft на компютрите си – Windows 10.

Идея за подобен тип известия бе изразена към края на миналата година и от най-голямата социална мрежа Facebook. Уведомлението ще предупреждава потребителите, ако подозира, че профилът им е станал мишена на хакер, който работи от името на държавата.

Facebook пуска известие срещу хакерски атаки

Facebook пуска известие срещу хакерски атаки

Социалната мрежа в борба с най-сериозния тип хакерство