Княжество Монако стана първата страната в Европа, която има пълно покритие с 5G мрежа, съобщи Technode.

5G мрежата е дело на китайския телекомуникационен гигант Huawei. По този начин компанията вече има възможност да покаже оборудването и възможностите си в реално време.

Защо това е важно?

Монако е първата страна на континента, която приветства технологията на Huawei за 5G мрежа като част от основната си инфраструктура.

С този дебют Huawei вече ще има възможността да покаже продукта си на повече европейски страни, включително правителства, служби и други.

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Острова ще пусне Huawei в изграждането на 5G мрежите, но с условие

Идеята все пак притеснява сериозно министерствата на вътрешните работи, отбраната и на външните работи

Детайли

Споразумението между технологичния гигант и "Монако Телеком", която е собственост на френски милиардер, беше подписано през месец септември. От своя страна операторът в княжеството убеждава, че са предприети всички необходими мерки за гарантирането на сигурността на мрежата.

Контекст

5G мрежата на Huawei се озова в окото на търговската буря между САЩ и Китай. В същото време Европа се опитва да запази неутралитет, докато САЩ категорично твърдят, че китайската фирма представлява риск за националната сигурност. Наскоро правителството на Великобритания даде разрешение на Нuаwеі дa yчacтвa в изгpaждaнeтo нa мoбилнитe мpeжи oт cлeдвaщo пoĸoлeниe нa Ocтpoвa, въпpeĸи пpeдyпpeждeниeтo нa cтapши миниcтpи, чe ĸoмпaниятa пpeдcтaвлявa pиcĸ зa cигypнocттa. Технологичната компания ще помогне за изграждането на някои неосновни части от 5G мрежата. Германия, от друга страна, е "на ръба".

Германия събра €6,55 милиарда от търговете за 5G

Германия събра €6,55 милиарда от търговете за 5G

Операторите са недоволни заради високата цена, която платиха за честоти