Днес, когато по-голямата част от личните ни данни са в онлайн пространството, разбиването на паролите за профилите ни, би било много опасно. За хакерите не е трудно да получат достъп до даден акаунт.

От Google работят върху решение на този проблем и вече имат инструмент, който предупреждава потребителя, когато информацията му за влизане в даден профил, е изложена на опасност, съобщава CNN.

Тези, които използват Google Chromе, могат да си свалят разширението Password Checkup към браузъра, което следи дали паролите за вписване в различни сайтове са защитени. Когато има вписване с потребителско име и парола, които според програмата са били компрометирани, тя предупреждава потребителя да смени паролата си.

Google прави кръстосана проверка на данните за вход от редовно актуализирана база данни с повече от четири милиарда записи на потребителско име и парола.

Хакери, замесени в злоупотреби с лични данни в сайтове като Yahoo или LinkedIn, понякога публикуват бази данни с потребителски имена и пароли онлайн. Тъй като много хора използват еднакви пароли за различни профили, така някой може да използва информацията, за да получи достъп до други акаунти на потребителя.

Инструментът, който е наличен само за браузъра Google Chrome, е разработен съвместно експерти по криптография от Университета Станфорд. Потребителските имена и паролите на потребителите са криптирани, така че дори и самата програма на Google не знае точно какви са.

Google вече може да нулира паролите за вход за различни приложения, когато сметне, че са били изложени на риск. Новият инструмент няма да може да нулира паролите за акаунти извън системата на Google, но ще ги прави една идея по-защитени.

Въпреки че за Google това е иновация, вече има програми, които предупреждават, когато паролата за вход на даден потребител е застрашена. Такива са Dashlane и 1Password.