SpaceX произвежда своите спътници Starlink с безпрецедентна скорост за космическата индустрия, след като компанията се впуска с главата напред в изграждането на глобална интернет услуга, базирана в космоса.

Компанията на Илън Мъск каза на Федералната комисия за съобщения миналия месец, че звеното Starlink "сега изгражда 120 спътника на месец" и "инвестира над 70 милиона долара в разработване и производство на хиляди потребителски терминали за интернет на месец."

"До момента са инвестирани стотици милиони долари в Starlink."

Един от най-амбициозните проекти на SpaceX остава "заклещен" на земята

Един от най-амбициозните проекти на SpaceX остава "заклещен" на земята

Илън Мъск очаква услугата Starlink да генерира 30 милиарда долара годишно

Starlink е амбициозният план на SpaceX да изгради взаимосвързана мрежа от около 12 000 малки спътника, за да излъчва високоскоростен интернет от орбита до всяка точка на света. Досега компанията е пуснала близо 600 спътника Starlink и в момента изгражда система от наземни станции и потребителски терминали, за да свърже хората директно към своята мрежа.

Трудно е да се контекстуализира какво означава скоростта на производство на сателит на SpaceX предвид разликата в размера и сложността на космическите кораби, изградени от други компании.

Но основателят на Quilty Analytics Крис Куилти коментира пред CNBC, че производството на Starlink се случва със скорост, която досега не е била наблюдавана в сектора.

SpaceX търси $1 млрд. при оценка от $44 млрд.

SpaceX търси $1 млрд. при оценка от $44 млрд.

Така компанията на Мъск ще стане една от най-скъпите частни дружества в САЩ

"За видим нещата в перспектива, Iridium, който преди това държеше рекорда за най-голямо търговско сателитно съоръжение, произвеждаше спътници със скорост около шест сателита на месец в пика на производството", каза Куилти.

NEXT сателитите на Iridium са почти три пъти по-големи от масата на спътник Starlink - около 670 килограма срещу приблизително 260 килограма. Но дори и с предупреждението, че всяка Starlink е по-малка от Iridium сателит, SpaceX изгражда своя космически кораб почти 20 пъти по-бързо.

По-специално, Куилти посочва, че спътниците на Iridium са построени от европейския космически конгломерат Thales Alenia Space. Освен това конкурентният сателитен интернет стартъп OneWeb изграждаше спътници със скорост около 30 на месец, преди да фалира. Тук Куилти подчертава, че производствената линия на OneWeb е проектирана и изградена в сътрудничество с Airbus, друг европейски аерокосмически гигант. Това прави Starlink единственият изцяло изграден от американска фирма спътник.

"Американската изобретателност печели отново", допълва Куилти.

От страна на клиентите - миналата седмица SpaceX заяви пред FCC, че вече се забелязва "изключително търсене" от хората, които се интересуват от интернет услугата на Starlink. Компанията заяви, че "близо 700 000 лица" в САЩ са заявили, че се интересуват от услугата, което кара SpaceX да поиска FCC да увеличи броя на разрешените потребителски терминали от 1 милион на 5 милиона.

В момента изглежда, че основната пречка за услугата на Starlink се състои в това колко бързо SpaceX може да пусне спътниците, според отрасловата аналитична фирма Bryce Space and Technology. Компанията стартира мисии Starlink около веднъж месечно със своя ракетен флот Falcon 9.

"При 60 спътника капацитет във Falcon 9, SpaceX сега също е задвижвана да представи своя стартов кораб Starship възможно най-скоро, тъй като компанията казва, че в него ще може да носи по 400 спътника Starlink наведнъж", казва Фил Смит, старши космически анализатор на CNBC.

SpaceX изстреля 60 спътника в Космоса на борда на Falcon-9

SpaceX изстреля 60 спътника в Космоса на борда на Falcon-9

За разширяване на интернет покритието на Starlink