Една снимка вече почти седмица обикаля света. Тя може да промени хода на президентската надпревара в най-мощната държава в света, но освен това е в състояние и да пренареди челните позиции в битката на социалните мрежи. Арестантският портрет на Доналд Тръмп стана повод той да се върне в платформата, през която той 4 години (поне привидно) управляваше света - Twitter.

Какво се случи: След като бившият президент се предаде на властите в Джорджия и официално стана обвиняем по над дузина обвинения във връзка с опити за манипулиране на изборите от 2020 г., той публикува в X (както вече се казва Twitter) кадъра от ареста, заедно с линк към страница за набиране на дарения. Буквално за часове така той събра над 7 млн. долара.

Освен това, Тръмп избра да не участва в телевизионния дебат на кандидатите за номинацията на Републиканската партия по Fox News. По същото време той даде пространно интервю пред някогашната звезда на консервативния канал Тъкър Карлсън в... X. Видеото беше гледано над 15 млн. пъти в рамките на първите няколко часа след излъчването му.

Контекст: Тръмп преди и по време на президентския си мандат беше най-влиятелният редовен потребител на социалните мрежи. Написаното от него там се превръщаше във вътрешна и външна политика, а конфронтационният му стил, "изкован" в риалити предаванията и интернет скандалите, стана негова запазена марка. Това беше "златна епоха" за Twitter и за американските медии - без значение дали критикуваха републиканеца, или не.

Година преди изборите Доналд Тръмп отново има достъп до Facebook и Instagram

Година преди изборите Доналд Тръмп отново има достъп до Facebook и Instagram

Бившият американски президент отново има глас в ключовите онлайн трибуни

Той има близо 87 млн. последователи в микроблогинг мрежата, но не беше активен в нея от януари 2021 г. насам. Всъщност, до преди 9 месеца той беше изгонен от платформата заради ролята на публикациите му за подклаждането на щурма на Капитолия - едни от най-грозните сцени в американската демократична история.

Междувременно, Тръмп си направи своя социална мрежа - Truth Social.

Детайли: Разгорещяващата се предизборна битка в САЩ все по-ясно показва, че републиканската номинация ще изисква усилия на всички фронтове. За Тръмп Truth Social е комфортно място, в което на практика всички потребители споделят неговия светоглед. Проблемът е, че не са 87 млн., колкото има в X/Twitter.

Както отбелязва CNN в свой материал, едно евентуално пълно завръщане в микроблогинг мрежата ще е голяма победа за нейния собственик Илон Мъск, който разчита и на присъствието на политици и публични личности за увеличаването на потребителската активност.

След ребрандинга на Twitter като X: Илон Мъск обяви "нов връх" на потребителите

След ребрандинга на Twitter като X: Илон Мъск обяви "нов връх" на потребителите

Над 540 милиона души ползват платформата

А това е важно - данни от миналия месец показват около 9% спад на трафика на годишна база. Някои по-екзотични мениджърски решения на Мъск като връщането на изгонени потребители и поставяне на месечна такса за доскоро безплатни услуги доведоха да отдръпване на част от ползвателите, но и до намаляване на рекламата. Към момента X/Twitter все още губи пари.

Тук обаче има друг проблем - самият Тръмп е скандалджия от световна величина и с публикациите си може да стане причина за още бойкоти от страна на големите компании. X, които съкратиха повечето си модератори, ще се изправят пред сериозно изпитание, ако той и най-отдадените му сподвижници се завърнат.

Twitter на Илон Мъск дължи на бивши служители над $500 милиона обезщетение

Twitter на Илон Мъск дължи на бивши служители над $500 милиона обезщетение

Според колективен съдебен иск, социалната мрежа на милиардера ще трябва да плаща

От друга страна: Самият Тръмп явно все още не е решил дали ще възстановява активността си в X/Twitter.

Затова и той побърза да напише в своята социална мрежа: "ОБИЧАМ TRUTH SOCIAL. ТОВА Е МОЯТ ДОМ!!". Ако, обаче, иска да е кандидат-президент от Републиканската партия, вероятно ще трябва да се престраши да излезе от "дома си".