В момента интернетът е част от ежедневието ни, на която не обръщаме чак такова внимание, а по-скоро я приемаме като даденост. Преди 25 години обаче глобалната мрежа е била истинска иновация с капацитет да промени начина ни на живот. И успява... В момента има активни над милиард уебсайтове. Първият от тях се излиза преди четвърт век и се нарича World Wide Web.

Той се появява на 20 декември 1990 г. и е дело на британския физик Тим Бърнърс-Лий. През 80-те години ученият работи в Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (ЦЕРН) в Швейцария и търси начин за по-лесна обработка и представяне на данните от научни изследвания в реално време.

Усилията му дават резултат и през 1990 г. колегите му от лабораторията започват да ползват първия в света уебсървър. Днес за него човек може да научи от блога First Website, където има и линк към интернет страницата на World Wide Web.

Едни от сайтовете „ветерани” са тези на Yahoo и eBay. Първият е пуснат през 1994 г. и бързо се превръща в една от най-популярните интернет страници в света. Порталът за онлайн търговия eBay пък първоначално се казва AuctionWeb.

В зората на онлайн пространството изгрява и порталът за кино IMDb. През септември 1993 г. той става първият в историята специализиран сайт за филми. Към днешна дата страницата е собственост на Amazon.

Новинарската медия CNN пък пуска своя сайт през 1995 г. Преди това от компанията продават CD-та, на които записват различни статии.  

Вижте снимки как точно са изглеждали изброените сайтове, както и тези на Money.bg и News.bg в галерията по-горе.