Европейският авиокосмически гигант Airbus ще отвори завод за хеликоптери в Унгария до 2021 г., създавайки стотици нови работни места.

Два града в източната част на страната се съревновават да приемат новата фабрика, като точното местоположение ще бъде определено следващата седмица, след което унгарското правителство ще предостави невъзвръщаемо финансиране на Airbus.

"Унгария спечели тази инвестиция в условията на твърда регионална конкуренция", казва министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто, цитиран от Emerging Europe.

Airbus избира Сърбия за регионален хъб за поправка на хеликоптери

Airbus избира Сърбия за регионален хъб за поправка на хеликоптери

Компанията е достави няколко летателни машини за нуждите на страната

"Airbus, който е един от водещите световни производители на граждански и военни самолети и хеликоптери и най-голямата компания за въздухоплаване и отбранителна индустрия в Европа, поставя доверието си в експертния опит и усърдието на унгарците", посочва Сиярто.

В рамките на сътрудничеството с авиационния гигант Унгария ще получи 36 нови военни хеликоптера, което ще й помогне да увеличи разходите си за отбрана до 2% от БВП до 2020 г., според изискванията на НАТО.

Airbus избра Румъния за нов завод за хеликоптери

Airbus избра Румъния за нов завод за хеликоптери

Хвала на съседите

"Благодарен съм за доверието, което унгарското правителство гласува на нашата компания, за да подкрепи амбициозната му програма за модернизация на въоръжените сили Zrinyi "2026", казва Бруно Евен, изпълнителен директор на Airbus Helicopters.

"Нашите екипи са свидетели на професионализма и ентусиазма на унгарските експерти и пилоти, чиито принос е ключов фактор за успеха на този проект. Унгарските въоръжени сили ще могат да разчитат на икономически ефективния тандем H145M/H225M, който ще им позволи да покрият всички важни военни мисии", увери Евен.