Американската мултинационална компания за дигитална инфраструктура Equinix пуска в експлоатация втория етап от втория си център за данни в България SO2.2. Инвестицията в сегашното разширение е на стойност 12 милиона долара и ще удвои капацитета по отношение на наличните шкафове за оборудване.

Equinix подпомага организациите в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, осигурява взаимосвързаност с партньорите и преминаване към облачни технологии, както и достъп до нови пазари по целия свят.

"Оттук може да се достигне население от над 300 милиона души. В момента през страната преминават повече от 16 петабита трафик - към Грузия, Армения, Азербайджан, Катар, Ирак, Иран, Турция и др. Съществена част от този трафик минава през SO1, първия IBX център за данни на Equinix", казват от компанията.

Delta.BG стана първият български партньор на гиганта Equinix

Delta.BG стана първият български партньор на гиганта Equinix

Това партньорство е чудесна възможност и потенциал за нас, тъй като ние планираме да навлезем на чужди пазари и да помогнем на нашите български клиенти да се развиват на световния пазар", казва Драгомир Желев, собственик и управител на компанията

Сградите се захранват със 100% зелена енергия - практика, наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г. насам. Втората фаза SO2.2 удвоява капацитета на центъра за данни по отношение на броя шкафове (CabE). Така общият капацитет става 700 шкафове за оборудване. С разширението на SO2 екипът също расте и е назначена още работна ръка.

"От всеки IBX център за данни на Equinix може да се достигне всеки клиент на Equinix по целия свят чрез платформата Equinix Fabric - софтуерно дефинирано решение за взаимосвързаност, което позволява директно, сигурно и динамично свързване към разпределена инфраструктура и цифрови екосистеми", коментира Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България.

"Въпреки предизвикателствата, пред които са изправени глобалните и местните вериги за доставки, капацитетът се разширява планово и в рамките на срока, първоначално заложен в инвестиционния план на Equinix. България продължава да е привлекателна със стабилността си, с технологиите и с географското си положение," допълни той.

Equinix ръководи 248 центровe за данни в 71 града в 32 страни на 6 континента. Обслужва най-често компании във финтех, фармацевтичния сектор, автомобилната индустрия, създатели на медийно съдържание и др.