Очаква се американската технологична компания Apple да съобщи за предлагането на телевизионни услуги на събитие в централата си в Купъртино, Калифорния до края на месеца.

Производителят на iPhone възнамерява да стартира стрийминг телевизия, която най-вероятно ще се предлага чрез абонаменти, пише Reuters. В своята покана до медиите компанията не е посочила детайли, а само кодовото "Време е за шоу".

Apple от доста време намеква за видео услуга, като харчи над $2 милиарда, за производство на собствено съдържание в Холивуд. Американската технологична фирма е подписала и договор с Опра Унфри. Има вероятност Apple да препродава абонаменти от CBS Corp, Viacom Inc и Starz на Lions Gate Entertainment Corp, както и собственото оригинално съдържание.

Очаква се телевизионната услуга да стартира в световен мащаб, което е доста амбициозен ход от страна на компанията предвид наложилите се Netflix и Amazon. Услугата най-вероятно ще бъде достъпна за потребителите и разпространявана чрез App Store на Apple. Виртуалният магазин на компанията е наличен в над 100 държави.

Потенциалната телевизионна услуга е основен фокус за инвеститорите, след като през януари Apple за първи път отбеляза спад в продажбата на iPhone.

Компанията води и преговори с HBO, част от Warner Media, която наскоро бе придобита от AT&T Inс.

Това ще е първото голямо събитие на Apple, в което акцентът не е хардуерът.