AstraZeneca е получила над 1 милиард долара финансиране в САЩ за разработване на ваксина срещу Covid-19 от University of Oxford и заяви, че има споразумение за доставка за 400 милиона дози, съобщи Bloomberg.

Производителят на лекарствени средства е получил парите от американския орган за биомедицински изследвания - Biomedical Advanced Research and Development Authority и има осигурен капацитет да направи 1 милиард дози, се казва в изявление на базираната в Англия компания. Успешната ваксина се разглежда като ключова стъпка към възстановяване на глобалните икономики след спада, предизвикан от блокирането и последвалата.

AstraZeneca заяви, че очаква дозите да са готови още през септември.

BARDA също осигури финансиране за френския фармацевтичен гигант Sanofi. Ваксината, разработена от компанията, вероятно ще бъде доставена първоначално при американците, заяви миналата седмица главният изпълнителен директор Пол Хъдсън в интервю за Bloomberg News.

Снабдяването на Великобритания с ваксина ще бъде първият приоритет на AstraZeneca, каза главният изпълнителен директор Паскал Сориот. Компанията заяви, че работи "за осигуряване на широко и справедливо снабдяване с ваксината по целия свят без печалба по време на пандемията."

Astra заяви и, че ще направи до 30 милиона дози за САЩ до септември и се ангажира да достави 100 милиона дози през годината.

Междувременно десетки други проекти в тази насока се изпълняват по целия свят, от САЩ до Китай, привличайки големи фармацевтични гиганти, университетски лаборатории и други.