Ето това се казва повече от добра новина за градовете Велико Търново и Бургас. Австрийският производител на плочести материали от дървесина Kronospan планира да инвестира нови 300 милиона лева в България, информира местният вестник Tiroler Tageszeitung.

Компанията ще изгради изцяло нов завод във Велико Търново за 75 милиона лева. Освен това е планирана в Бургас нова производствена мощност за плочи от дървесни влакна със средна плътност, познати на пазара като MDF плоскости. Все още обаче не е решено къде точно да бъде инсталирана тя.

Новият завод в Търново е първата фаза от по-голям проект на компанията, който предвижда за три години да бъдат инвестирани над 300 млн. лв. След приключване и на втория етап на проекта капацитетът за производство на ПДЧ ще се увеличи над два пъти.

Kronospan е в България от 1997 година и досега е инвестирала над 130 милиона евро. По –голяма част от производството на австрийския гигант, около 70 процента, отива за износ. През 2014 дружеството е регистрирало 89 милиона евро приходи.