Португалският производител на стъклен амбалаж BA Glass Group, планира да инвестира 600 милиона лева в модернизирането на двата си завода в България.

Компанията, която е сред световните лидери в този сегмент, навлезе на пазара у нас с придобиването на дружеството "Дружба стъкларски заводи" АД. Така групата стана собственик на два завода у нас - в София и Пловдив, като последният е най-големият производител на амбалаж в Югоизточна Европа.

Към днешна дата компанията изгражда нова пещ във фабриката си в София, като досега вложенията са били в размер на над 300 милиона лева. Това е потвърдила главният изпълнителен директор Сандра Сантуш пред "Капитал".

BA Glass инвестира 57 милиона лева в завода в Пловдив

Най-големият завод за амбалаж в Югоизточна Европа получи нова инвестиция от 57 милиона лева

В завода в Пловдив бе инсталирана нова пещ с капацитет 390 тона на ден

По нейните думи в завода в Пловдив също ще бъдат направени промени, като целта е всички стари технологии, използвани в двете бази, да бъдат заменени с по-модерни.

Това ще отнеме период между 6-7 години. След изграждането на новата пещ в столицата ще бъдат отворени 110 нови работни места в дъщерното дружество "Би Ей Глас България", пише сайтът SeeNews.

"BA Glass Group цели почти да удвои производствения си капацитет в България", казва още Сандра Сантуш.

Към днешна дата основната част от приходите на "Би Ей Глас България" идват от износ предимно в региона - Гърция и Румъния, но и за Великобритания и други държави. Сред основните ѝ клиенти са компании, като AB InBev, Heineken, Carlsberg, Coca-Cola и други.