Оракула от Омаха се подготвя за първата си инвестиция в Индия. Berkshire Hathaway ще закупи дял в Paytm, съобщи CNN Money, цитирайки свои източници.

Вложението ще бъде в размер на 25 милиарда рупии ($360 милиона) и ще оцени компанията за мобилни разплащания на $10 милиарда. Официално се очаква споразумението да бъде обявено по-късно тази седмица.

Първата инвестиция на Уорън Бъфет в индийска компания ще го позиционира в бързорастящ пазар, на който някои от най-големите играчи от Силициевата долина вече навлизат. Google пусна своето приложение за мобилни разплащания Tez в Индия миналата година, а WhatsApp тества подобна услуга. "Този пазар ще бъде много конкурентен и ще трябва да имаш много дълбоки джобове, за да оцелееш", смята Диди Мишра, директор в Garner.

Уорън Бъфет е сред големите печеливши от рекорда на Apple

Уорън Бъфет е сред големите печеливши от рекорда на Apple

Компанията му притежава около пет процента от акциите на технологичния гигант

Към момента Paytm е най-голямата интернет компания за разплащания в Индия с над 300 милиона потребители.

Индийците обичат кеша, но решението на премиера Нарендра Моди да забрани 86% от кеша през ноември 2016 година, за да се справи с корупцията, даде силен тласък на интернет портфейли като Paytm.

Миналата година Бъфет заяви пред местен телевизионен канал, че е позитивно настроен към пазара в Индия. "Ако ми покажете една чудена компания в Индия, която се продава, ще бъда там утре", заяви тогава той.

Сред останалите големи акционери в Paytm са китайската Alibaba и японският конгломерат SoftBank.

Уорън Бъфет увеличава инвестициите си в Teva

Бъфет увеличи инвестициите си в собственика на най-голямата българска фармацевтична фирма

Berkshire Hathaway купи акции на компанията за първи път в началото на годината