В началото на годината стана ясно, че американският инвеститор Уорън Бъфет е добавил израелската фармацевтична компания Teva Pharmacaeuticals, която е собственик на Actavis, към портфолиото на своя гигант Berkshire Hathaway.

Тогава не стана ясно колко точно акции на компанията са били купени. Изглежда обаче от Berkshire Hathaway виждат Teva като успешна инвестиция, като през второто тримесечие на годината дружеството е увеличило дела си в производителя.

Уорън Бъфет инвестира в Teva Pharmaceutical

Уорън Бъфет инвестира в собственика на най-голямата фармацевтична компания у нас

Той стана десетият най-голям акционер в компанията

Към края на юни Berkshire е разширила инвестицията си с 6,7%, става ясно от подадени данни до американската Комисия по ценните книжа и борсите.

През този период Уорън Бъфет е купил допълнително акции и на Goldman Sachs, Apple, както и на авиокомпаниите Southwest Airline и Delta Air Lines, пише Fortune.

През 2016 година израелската компания Teva купи Actavis Generics, която у нас държи най-големите фармацевтични заводи в България - "Балканфарма Дупница" и "Балканфарма Троян". Сделката беше за 40,5 милиарда долара. Дотогава Actavis беше с пазарен дял от 21% на генеричните лекарства у нас и с 5,8% на фармацевтичния пазар като цяло.