Американският инвеститор и милиардер Уорън Бъфет направи няколко промени в портфолиото на гиганта си Berkshire Hathaway през последните месеци, като продаде акциите си в едни компании и купи такива на други.

Сред тези, на които той гласува доверие, е израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical, която е собственик на Actavis. След покупката на ценни книжа Бъфет се превърна в топ акционер в най-големия производител на генерични лекарства в света.

Изборът на инвеститора е интересен, като се има предвид, че дълго време Teva е изправена пред сътресения, включващи рокади в ръководството и сериозни съкращения на служители. В резултат на това през 2016 година дружеството изгуби близо половината от пазарната си капитализация.

Израелската компания Teva, която купи Actavis преди година, има нов шеф

Най-голямата фармацевтична компания у нас има нов шеф

Той идва от конкурентния производител H. Lundbeck

В крайна сметка обаче Уорън Бъфет е взел правилно решение, след като два месеца след покупката на пакета акции в Teva за 350 милиона долара ценните книжа на компанията поскъпнаха значително.

Те са поскъпнали с 8,9% на борсата в Тел Авив, съобщава Bloomberg, като посочва, че 1,9% от акциите се търгуват в Щатите, което прави Бъфет десетият най-голям инвеститор в дружеството.

Teva реже разходите и съкращава 1/4 от работниците си, за да се спаси от фалит

Собственикът на българската Actavis уволнява десетки хиляди работници

Компанията от месеци е на загуба, смята да спести $3 милиарда

През декември месец стана ясно, че ръководството на Teva планира да съкрати 14 хиляди служители по цял свят, както и да спре да изплаща дивиденти на акционерите си. Тогава беше представен и 2-годишният спасителен план за намаляване на разходите и покриване на дълговете на компанията, разработен от новия изпълнителен директор Каре Шулц.

През 2016 година компанията купи Actavis Generics, която у нас държи най-големите фармацевтични заводи в България - "Балканфарма Дупница" и "Балканфарма Троян". Сделката беше за 40,5 милиарда долара. Дотогава Actavis беше с пазарен дял от 21% на генеричните лекарства у нас и с 5,8% на фармацевтичния пазар като цяло.

Израелският гигант Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Израелският гигант Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Придобиването е част от глобалната сделка с Actavis Generics