Двата най-големи фармацевтични завода в България – в Дупница и Троян, вече са част от групата на израелския гигант в сферата на генеричните медикаменти Teva. От тази седмица корпорацията е новият собственик на конкурента си Actavis Generics, който държи “Балканфарма Дупница” и “Балканфарма Троян”.

Досега израелският лидер не е отварял фабрика у нас, но се очакват промени в българското поделение на Actavis след придобиването. Според запознати ръководител на обединеното дружество ще остане настоящият генерален директор на Teva за България Николай Хаджидончев, пише в-к “Капитал”.

Официалното обявяване на сделката между Teva и Actavis Generics дойде преди година. Тогава стана ясно, че израелската компания ще купи американския си конкурент за 40,5 милиарда долара. С обединяването си те ще се превърнат в най-големия производител на генерични лекарства в света.

Actavis е водеща фармацевтична компания у нас. Към 2015 г. пазарният й дял в производството на генерични медикаменти в България е бил 21% и 5,8% на фармацевтичния пазар като цяло.

Заводът в Дупница е най-големият на корпорацията в Югоизточна Европа, като приходите му възлизат на 300 милиона лева.