Новата банка за развитие на БРИКС ще финансира с 825 млн. долара 3 инфраструктурни проекта и проекти за устойчиво развитие в Индия и Русия. Заемите бяха одобрени на 16-то заседание на управителния съвет на банката в Шанхай, съобщава ТАСС.

"Управителният съвет одобри недържавен заем от 300 млн. долара за Sibur Holding за екологично устойчиво развитие на инфраструктурата, свързан с проекта ZapSibNefteKhim", се казва в изявлението на институцията.

Банката на БРИКС ще осигури финансиране "включително възстановяване на разходите за изграждане на комунални услуги, включително съоръжения за пречистване на вода, транспортна и логистична инфраструктура", посочват от организацията.

Проектът ZapSibNefteKhim е най-големият нефтохимически строителен проект в Русия на обща стойност 9.5 млрд. долара. Както показва името му, той се намира в Западен Сибир.

Изгражда се нова инсталация за парен крекинг с капацитет от 1.5 млн. тона етилен, като паралелно се разширява сегашното производство на полипропилен и полиетилен. С тази задача са ангажирани 18 000 работници. Инвеститорът Sibur Holding е най-големият производител на нефтохимически продукти в Русия.

Индия строи пътища с невероятна скорост

Азиатският гигант, който строи пътища с невероятна скорост

Страната инвестира $15.3 милиарда в пътна инфраструктура за година

Банката на БРИКС отпуска и 2 заема от 350 млн. долара и 175 млн. долара на правителството на Индия за ремонт на главни окръжни пътища с обща дължина около 2000 км. Предвижда се изграждане и модернизиране на около 350 моста в щата Мадхя Прадеш.

Целта е да се подобри свързването на селските райони с националните и държавните магистрални мрежи и да реализира пълната полза от модернизирането на държавните магистрали и главните пътища.

Банката на БРИКС е със седалище в Шанхай, а основната й задача е да финансира инфраструктурни проекти и проекти за устойчиво развитие на страните от БРИКС и други развиващи се държави.