В София заработи предприятие на британската компания Magical Mushroom Company за производство на биоразградими опаковки от гъбен мицел. 

Базата в България е само началото. Целта на компанията е във всяка държава на Балканите да имаме по едно свое производствено предприятие, защото нуждата от тези опаковки ще се увеличава и само една компания няма да е достатъчна за покриването на един голям регион като Балканите.

Фабриката на Ботевградско шосе в София вече работи активно с клиенти, като продава в Унгария и Полша и таргетира пазарите във Франция, Германия и Турция, както и съседните ни балкански държави.

"Имахме период от около две години, в който подготвяхме производствената база - машини, технологии и всичко необходимо, за да стартира едно производство, като в момента активно работим с клиенти", коментира Божидар Стоянов, мениджър за България в Magical Mushroom Company, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По негови думи капацитетът на производствената база на компанията в България е 1 милион опаковки годишно. 

Dongfeng оглежда Бургас като потенциална локация за строителство на завод за електрически автомобили

Китайски автомобилен гигант оглежда Бургас за изграждането на завод за електромобили

Компанията планира да изнесе в Европа производствата на два модела

"Биоразградимите опаковки, които се произвеждат, са един основен вид с основа гъбен мицел, което е новаторската технология, използвана за тези опаковки. Гъбният мицел се използва за изграждането на различни видове опаковки за клиенти по тяхно задание - всякакъв вид, всякакви размери и всякакви форми".

Предимството на гъбния мицел е, че това е биоразградима опаковка, която в рамките на 50 дни се разгражда в почвата. Не е нужна допълнителна обработка на отпадъчната опаковка, като тя трябва единствено да бъде начупена на малки парченца. Опаковката представлява 100-процентов заместител на полистирена, като идеята на биоразградимите опаковки от гъбен мицел е да заместят 100% полистирена.

Най-ефективният барут в света. Румънците ще правят завод с германците

Най-ефективният барут в света. Румънците ще правят завод с германците

Съвместната фабрика ще се намира в Румъния