Китайската автомобилна компания Dongfeng Motor Company ще оглежда Бургас като потенциална локация за строителство на завод за електрически автомобили, съобщи Automedia.bg.

Според информацията на медията през април в България ще пристигне делегация на китайския гигант начело с Ксие Киен, генерален мениджър на Dongfeng за европейския пазар. За място на евентуалния бъдещ завод е определена община Бургас, потвърди Юлиан Чебишев, шеф на българското представителство на Voyah и още три марки на Dongfeng.

Пред България обаче Dongfeng може да предпочете Италия, където правителството на Джорджа Мелони обеща сериозна подкрепа за привличане на нови автомобилни производства като компенсация за свиването на дейността на Stellantis.

Инвестиции за над €250 милиона: Новите заводи край Пловдив
Обновена

Инвестиции за над €250 милиона: Новите заводи край Пловдив

ТИЗ се готви за привличането на милиардна инвестиция от стратегически инвеститор

Планът на Dongfeng е да изнесе в Европа производствата на два модела - малкият електрически кросоувър Nammi 01 и компактния SUV на премиум марката Voyah.

Dongfeng Motor Corporation Ltd. е китайски държавен производител на автомобили със седалище в Ухан, Хубей. Основана през 1969 г., в момента компанията е третата по големина от "Голямата четворка" държавни производители на автомобили в Китай, а именно: SAIC Motor, FAW Group, Dongfeng Motor Corporation и Changan Automobile, с продажби на автомобили от съответно: 5,37 милиона, 3,50 милиона, 3,28 милиона и 2,30 милиона през 2021 г.

Компанията разработва и предлага на пазара превозни средства под собствена марка, като Venucia, Fengdu, Voyah, Aeolus, Forthing, както и под съвместни предприятия с чуждестранна марка като Dongfeng-Honda, Dongfeng-Nissan и Dongfeng-Peugeot Citroën (всички чрез дъщерно дружество Dongfeng Motor Group). Компанията също така произвежда електрически превозни средства под някои от изброените по-рано марки, включително специални EV марки като Voyah.

Next.e.Go, която щеше да строи завод за електромобили за над €140 милиона в Ловеч, изпадна в несъстоятелност

От завод за €140 милиона в Ловеч до фалит: Германската Next.e.Go изпадна в несъстоятелност

От големи амбиции до назначаването на синдик