През 2023 г. Тракия Икономическа Зона е привлякла над 250 милиона евро инвестиции. 

През изминалата година беше завършена фабриката на турската "Тюркоаз Текстайл" в подзона Марица за полиестерни и полипропиленови влакна с многостранно приложение в текстила, транспорта и конфекцията.

"Е-Велокс", дъщерно дружество на "Лидер-96", изгради своя завод за eлeĸтpичecĸи вeлocипeди в подзона Куклен.

Общата инвестиция на "Макском" с австрийската Pierer Mobility също е факт в подзона Марица, като плoвдивcĸият пpoизвoдитeл нa вeлocипeди отделно увеличи площта на съществуващата си фабрика. Вече съществуващите и новите производствени мощности за електрически колелета на двамата български производители "Maĸcĸoм" и "Лидер-96" превръщат ТИЗ в един от водещите производствени хъбове в Европа за е-велосипеди.

Същевременно продължава изграждането на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади на Интерлинк Груп АД в подзона Марица.

Снимка 658069

Източник: ТИЗ

Към днешна дата производителят на ски "Амер спортс" строи втория си завод в Асеновград. В него вече са наети 130 човека, до края на годината броят им вероятно ще се увеличи с още 10-15 души.

КЦМ АД изпълнява проект за технологично интегриране на производствата.

През 2023 г. производителят и дистрибутор на работно облекло и защитни средства "Бултекс 99" направи първа копка на собствен логистичен център в подзона Марица. Общият размер на инвестицията е 45 млн. лева, като изграждането ще се осъществи на два етапа. Първият етап, който се очаква да бъде завършен през март 2025 г., включва по-голямата сграда - 24 хил. кв.м, която ще изпълнява ролята на главен склад. Там ще бъдат преместени и работещите в централния склад на "Карловско шосе" в момента, а още около 20 души ще бъдат наети допълнително. Вторият етап се очаква да стартира през 2028 г. с изграждането на изцяло автоматизиран склад за обслужване на електронните магазини на фирмата. В първия етап на проекта е заложено и изграждането на фотоволтаична система, с която да се осигури енергийна независимост на цялата база.

В подзона Марица започна изграждането на фабрика за поли-екстракти от билки на "Интеграл Мед Технологии" с партньори в научно-развойната дейност ПУ и СУ.

Шнайдер Електрик България ще направи нова инвестиция в производствена мощност в Тракия икономическа зона край Пловдив. Това ще е второто предприятие на компанията у нас след вече съществуващата умна фабрика за миниатюрни прекъсвачи. В новия завод ще се произвеждат продукти от същите серии и отново ще се доставят в множество територии извън България. Общата инвестиция е планирана на 107 млн. лева и се очаква да бъдат разкрити малко над сто нови работни места, като бъдещото предприятие ще разполага с множество високотехнологични системи, както и възобновяеми енергийни източници. До момента от дружеството са инвестирали над 160 млн. лв. в България и в него работят над 900 души. 

Нов завод за авточасти изниква край Пловдив и разкрива до 50 работни места

Нов завод за авточасти изниква край Пловдив и разкрива до 50 работни места

Инвеститор е "Сиенит Холдинг" АД

ОРНО, дистрибуторска компания, изгражда логистична структура. Португалската БА Глас, чийто логистичен склад бе построен 2023 г. в подзона Марица, също започва негово разширение.

"Милара Интернешънъл" е друга компания, която строи производствена база в подзона Марица. Инвестицията е за 22 млн. долара като от април 2024 г. в съоръжението ще се произвеждат електрически превозни средства - по-специално малки товарни автомобили с алтернативно задвижване. Фабриката има за цел да произведе до 10 000 автомобила до средата на годината, като общата инвестиция е 60 милиона долара в разработката на превозни средства. Въпреки че Milara е компания, занимаваща се с роботика и машини за подпомагане на производство на полупроводници, тя се впуска в екологичния транспорт, разработван от български инженери.

Нидерландско-чешката CTP не спира да изгражда производствени и логистични площи, и да привлича наематели от цял свят за тях.

"Стъпването на тази фирма в ТИЗ е признание и висока оценка за бизнес климата, който сме създали тук", отбеляза инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона.

"BTL Индъстрийз" също строи нов завод, който ще бъде завършен в края на 2024 г. Очаква се към досегашния персонал от 750 души да бъдат наети нови 100.

Фирма "Филикон-97" започва изграждане на ново предприятие - за преработка на плодове и зеленчуци за производство на консерви и сокове.

Сингапурската "Зeшенг" изгражда производствена база за алуминиеви профили край Пловдив

Сингапурска инвестиция в Пловдив: Издигат завод за профили за автомобилната индустрия

Очаква се заводът да бъде завършен в края на следващата година

През 2024 г. "Премиум Инвест Пропърти" ще изгражда предприятие за производство на електро оборудване.

"Готови сме за привличането на милиардна инвестиция от стратегически инвеститор", каза още инж. Пламен Панчев. 

Китайската Shanghai Unison Aluminium Products Co. ще инвестира 35 млн. евро в завод за производство на авточасти в Тракия икономическа зона. Това допълни Катя Стайкова, изпълнителен директор на "Клъстер Тракия икономическа зона".

Тракия Икономическа зона обединява 5 индустриални подзони в района на Пловдив - "Марица", "Раковски", "Куклен", Индустриален парк "Пловдив" и Високотехнологичен парк "Пловдив". От старта на първата зона през 1996 г. до сега са привлечени над 200 компании, повечето от които са световни лидери в своята област, реализирани са над 3.5 милиарда евро инвестиции и са открити над 45 000 работни места. Няма друг такъв пример в света, при който една частна фирма да успее да създаде толкова мащабна бизнес и социална общност.

За развитието на Тракия икономическа зона през 2014 г. се обединиха Община Пловдив, още 8 местни общини и няколко сдружения.

Milara International строи нова фабрика за електромобили край Пловдив

Milara строи нова фабрика за електромобили край Пловдив: компанията подписа договор и с общината в Калифорния

Първоначалната инвестиция е в размер на €22 милиона