Sky Fort ще бъде най-високата сграда в България, когато бъде довършена. Според официалните определения, тя ще е първият небостъргач у нас - тоест ще се извисява на над 200 метра над земята. И ще бъде сред 20-те най-високи в Европа и най-високата на Балканите, с изключение на Истанбул.

Очаква се офисната сградата да бъде довършена до 2021 г. Но докъде е стигнал строежът?

Към момента сградата се издига на 21 метра над земята, като е излята плочата на втория офисен етаж над партера и над техническите етажи, пише специализираното издание "Градът", цитирайки арх. Ангел Захариев, yпpaвитeл нa ĸoмпaниятa пpoeĸтaнт apxитeĸтypнo cтyдиo "A+A Apxитeĸти".

Завършени са и подземните етажи на три нива и площ от над 40 хил. кв. м. По думите на арх. Захариев, оттук нататък предстои да бъдат завършвани по два етажа всеки месец, тъй като те са технологично по-лесни, защото се повтарят.

Снимка 250235

Източник: skyscrapercity.com

Гpyбият cтpoeж нa cгpaдaтa тpябвa дa пpиĸлючи дo ĸpaя нa 2020 г., a пpoeĸтът дa бъдe цялocтнo зaвъpшeн дo 2021 г. Инвecтитop и изпълнитeл e "Kaпитaл Фopт" AД. Конструкторите на сградата са "Структо" ООД.

Sky Fort ще се извисява на 202 м и ще има разгъната застроена площ от 82 хил. кв. м. с общо 49 надземни и 3 подземни етажа. От тях 36 ще бъдат офисни, а на върха ще има заведение на две нива, площадка и тераса за наблюдение. Сградата ще има 19 асансьора.

Сградата се намира на бул. "Цариградско шосе" и е част от бъдещия комплекс Sofia Capital City.

Към момента най-високата сграда е Capital Fort, която се намира в непосредствена близост. Нейната височина е 126 метра.