Компанията ETEM Gestamp инвестира над 120 милиона лева в разширяването на производството си в завод за компоненти за електромобили в София. Това стана ясно по време на организирано от фирмата събитие, на което присъства Mинистърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Според новите инвестиционни планове на компанията в новата база ще бъдат развити технологиите и ще бъде изградено напълно автоматизирано вътрешно логистично решение. Освен това проектът ще създаде и над 130 работни места за квалифициран персонал през следващите 2 години.

Снимка 565294

"Инвестицията в завода за елементи за електромобили съвпада както с европейската стратегия за зелен преход и въглеродна неутралност, така и със стратегията ни за създаване на добри условия за производство на части за съвременни автомобили", коментира пред журналисти министър Лорер.

Той допълни, че Министерството на иновациите и растежа работи както за привличане на нови инвеститори в България, така и за разширяване на инвестициите на вече съществуващи високотехнологични производства.

Още 10 000 зарядни станции за електромобили у нас до 5 години? Възможно е

Още 10 000 зарядни станции за електромобили у нас до 5 години? Възможно е

Електроенергийният системен операто и представители на сектора подписаха меморандум

ETEM Gestamp е сред малкото компании в Европа, които произвеждат алуминиеви профили, отговарящи на най-високите стандарти на автомобилната индустрия. Те се доставят до водещи автомобилни производители и доставчици на оборудване, сред които са BMW, Audi, Daimler, Porsche и VW.

По време на представянето на плановете на компанията присъстваха генералният директор на "Етем Гестамп" Емануил Фундукис, гръцкият посланик у нас Димитриос Хронопулос, както и ръководството на Гръцкия бизнес съвет в България.

Снимка 565299

"Фокусирали сме развитието си върху водещи тенденции като електромобилност, по-леки превозни средства и нулеви емисии в подкрепа на глобалните цели за устойчивост и въглеродна неутралност", заяви генералният директор на ETEM Gestamp Емануил Фундукис.

Компанията стартира редица нови проекти за автомобилната индустрия, включително договор с голям германски автомобилен концерн за производство на алуминиевите елементи за кутията на батерията. Те ще бъдат използвани в новото поколение електрическа платформа на производителя през следващите 8 години.

Даниел Лорер: Над 5% ръст на българската икономика е напълно постижим

Даниел Лорер: Над 5% ръст на българската икономика е напълно постижим

Необходима промяна в Търговския закон, смята министърът на иновациите и растежа