Изграждането на демонстрационния завод за синтез се очаква да започне през 2022 г., като трябва да е напълно готов три години по-късно. Пионерите в областта на термоядрената енергия General Fusion избраха кампуса в Кълъм, който е собственост и се управлява от Органа за атомна енергия на Обединеното кралство.

General Fusion ще си сътрудничи с компанията UKAEA по редица технологии за термоядрен синтез за проектиране и експлоатация на електроцентрали

Процесът, който се тества, ще компресира прегрята водородна плазма, задържана в течен метал, за да обедини атомите, генерирайки огромни количества топлина, за да създаде пара и да задвижва турбини. Плановете за изграждане на демонстрационната инсталация са кулминацията на повече от десетилетие напредък в технологията на General Fusion.

"Чрез този нов кампус се разширява нашето пазарно присъствие извън Северна Америка, в Европа. Това е невероятно вълнуваща новина не само за General Fusion, но и за глобалните усилия за разработване на практична и екологична синтезирана енергия", коментира изпълнителният директор на компанията Кристофер Моури.

За да се задържат покачващите се глобално температури до не повече от 1,5 градуса по Целзий 21 век, международната общност ще трябва да намали въглеродните емисии с 45% до 2030 г. и до 0 до средата на века. Междувременно емисиите продължават да се увеличават всяка година. Според експертните прогнози, глобалното търсене на енергия ще нарасне с около 27% до 2040 г., или 3,743 милиона тона петролен еквивалент.

От много години учените търсят начин как можем да впрегнем ядрения синтез - процесът, който захранва слънцето, като свържат атомите заедно. Именно синтезът е мощен процес, който генерира нулеви ядрени отпадъци, тъй като неговото гориво не е уран или плутоний, а е водород. Може би това е бъдещето и вероятно не случайно милиардерът Джеф Безос инвестира в подобен проект.