Франция планира да е построи 8 нови ядрени централи, освен вече обявените 6, смятайки че са необходими повече реактори, за да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии, съобщава АФП, цитирана от bnr.bg.

В проектозакона, който ще бъде представен скоро, се признава, че "ще имаме нужда от ядрена енергия отвъд първите шест европейски реактора под налягане" (EPR), обявени от президента Еманюел Макрон в началото на 2022 г., заяви министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунаше.

Проектът ще включва нови 8 централи, които досега са били обсъждани като "опция" от правителството, каза Пание-Рунаше.

За сметка на това текстът на закона няма да включва никакви цели за производство на енергия от възобновяеми източници до 2030 г., като ще остане "технологично неутрален", добави тя.

По данни на Climate Watch Франция е в долната част на класацията на емисиите на парникови газове в 27-те държави от Европейския съюз - около 4,7 тона на глава от населението през 2020 година.

Това се дължи отчасти на 57-те ядрени реактора, построени през 70-те години на миналия век, някои от които се нуждаеха от дълъг и скъп ремонт през последните години.

"Историческият ядрен парк няма да продължи вечно", каза Пание-Рунаше.

Франция има за цел да намали дела на изкопаемите горива в енергопотреблението от над 60 % сега до 40 % през 2035 г., което ще изисква "допълнително строителство, равняващо се на 13 гигавата" енергия от 2026 г. нататък, добави тя.

Това съответства на "мощността на осем реактора EPR, без да се посочва конкретна технология", допълни министърът.

Пание-Рунаше предположи, че въпросът за изграждането на дори повече от 14 ядрени реактора може да бъде повдигнат в разговори с депутатите, след като законопроектът за енергетиката влезе в парламента.

Проектът на държавната енергийна компания EDF за следващо поколение реактори EPR имаше труден старт.

Три от тях са в експлоатация - един във Финландия и два в Китай, след като претърпяха огромни забавяния в строителството и превишаване на разходите, които засегнаха и проектите във Великобритания и Франция.

Първият EPR във Франция, във Фламанвил, Нормандия, ще бъде пуснат в експлоатация за тестове в средата на 2024 г., съобщи EDF миналия месец - 17 години след началото на строителството и на стойност 12,7 млрд. евро, което е около четири пъти повече от първоначалния бюджет от 3,3 млрд. евро.