Преките чуждестранни инвестиции, които са реализирани от френски и италиански компании в България до края на 2021 година възлизат на €4 милиарда. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на събитие, организирано от Френско-българската търговска и индустриална камара и Конфиндустрия България.

По думите на министъра тази стойност е ясен знак за значимостта на двете държави, като икономически партньори на страната.

"За първите десет месеца на миналата година общият износ на България към Италия и Франция е €4,4 милиарда. Ръстът на износа към Италия е почти 50%, а този към Франция - близо 30%, което е показателно за добрите темпове, с които се развиват търговските ни отношения", заяви Никола Стоянов.

Чуждестранните инвестиции у нас нарастват до близо €1,5 милиарда: кои са най-големите инвеститори?

Чуждестранните инвестиции у нас нарастват до близо €1,5 милиарда: кои са най-големите инвеститори?

По данни на БНБ

Стоянов подчерта, че зад тези числа стоят добрата работа и активността на много компании, на търговските камари и на посолствата на двете страни.

Икономическият министър допълни, че добрите резултати, които постигат италианските и френските компании в България.

"Все още очакваме окончателните данни за 2022 година, но на база на резултатите по тримесечия мога в аванс да кажа, че въпреки кризите, ще отчетем една много успешна година по отношение на търговското и икономическо сътрудничество между нас", коментира Никола Стоянов.

Участие в събитието взеха министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, посланиците на Франция и Италия у нас Жоел Мейер и Джузепина Дзара, председателят на УС на ФБТИК Стефан Делайе, председателят на Конфиндустрия България Роберто Санторели и представители на бизнеса.

Германски инвестиции у нас ще разкрият 3 500 нови работни места

Германски инвестиции у нас ще разкрият 3 500 нови работни места

Компания в областта на автомобилостроенето до няколко месеца стартира своя проект