"Газпром" подписа споразумение за сътрудничество с руското Министерството на промишлеността и търговията по проект за добив на литий в Ковиктинското находище.

Страните се договориха да си сътрудничат при извършване на научноизследователска и развойна дейност за създаване на местни технологии, оборудване и материали, необходими за изпълнението на проекта.

"В Русия добивът на литий, въпреки солидната ресурсна база, все още не се извършва. И това само добавя значимост на проекта, който "Газпром" и "Иркутската петролна компания възнамеряват" да реализират. Това ще ни позволи да формираме литиев сектор с пълен цикъл и с добър експортен потенциал" - каза министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров, цитиран от "Российская газета".

По думите на председателя на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милер, "търсенето на литий в света ще продължи да расте бързо през следващите години. Русия сега внася целият обем литий, използван в страната. Ето защо е особено важно да се развиват национални технологични компетенции в тази област."

Литият, неговите съединения и сплави са от решаващо значение за технологичното развитие на редица индустрии - автомобилостроенето, самолетостроенето, металургията, машиностроенето, микроелектрониката, химията и други.

Ковиктинското находище - което е най-голямото газово находище в Източен Сибир, се разработва от "Газпром". Находището е ресурсна база за газопровода "Силата на Сибир".

Литият поскъпна с 500%. Какви ще са последствията?

Литият поскъпна с 500%. Какви ще са последствията?

Съществува риск "зелената инфлация" да започне да създава огромни пречки