Въпреки че Apple още не е представила данните за представянето си през миналото тримесечие, от Goldman Sachs не са оптимисти за финансовите параметри на гиганта, предаде Zero Hedge. Нещо повече, от банката определиха акциите ѝ като "неустойчиви" и посъветваха клиентите си да ги избягват.

Според финансовата институция, гигантът ще приключи настоящото тримесечие по-скоро позитивно, но това не важи за следващото. "Добре запознати сме със спекулациите по отношение на производството и в медиите, които защитават обратната позиция, но както опита ни, така и силното присъствие на компанията във веригата на доставките ни навеждат на мисълта, че Apple ще поднесе позитивна изненада", пишат те. "Но все пак през последното тримесечие на годината очакваме приходите им да се понижат със 7%, а приходите на акция - с 6%."

Как големите технологични компании правят милиардите си

Как големите технологични компании правят милиардите си

Общият размер на постъпленията им достигна до почти 900 млрд. долара за последната финансова година - ръст от 12,2% на годишна основа

Причината за съветването ценните книги на компанията да се избягват е именно очакваното представяне към края на годината, като прогнозата за приходите на акция от банката са с 16% по-ниски от консенсусните. Тя очаква също продажбите на Apple и доставените от тях услуги да се забавят.

"Въз основа на това разглеждаме скорошното представяне на акциите на Apple и абсолютните равнища на тяхното търгуване като неустойчиви и ще продължим да препоръчваме на инвеститорите да избягват ценните книги на компанията", пишат от Goldman Sachs в писмо до инвеститорите.

Според банката и Visa, и Mastercard са демонстрирали по-добро представяне през май и юни, когато икономиката на САЩ започна да се отваря. "Продължаваме да разглеждаме краткосрочното прогнозиране на икономиката в условията на пандемията като изключително предизвикателно", посочват от Goldman Sachs. "Но предвид твърде високото равнище на безработицата и скорошните новини за нови съкращения в икономиката, вярвам, че нашата прогноза за рисковете пред компанията е далновидна."

Apple форсира производството на iPhone 12

Apple форсира производството на iPhone 12

Компанията прогнозира да продаде 184 млн. през 2020