Google ще инвестира 740 милиона долара в Австралия през следващите пет години. Това е най-голямата инвестиция на американския технологичен гигант в страната досега, пише BBC.

Инвестициите ще отидат за изграждане на изследователски център, увеличаване на капацитета на компанията за някои услуги, както и за партньорства в местни организации. Така наречената Digital Future Initiative трябва да създаде 6 000 работни места.

"Решението на Google повече от добро за австралийския бизнес. Ние се ангажираме с икономическото възстановяване на страната", заяви премиерът Скот Морисън.

Гигантът ще си партнира с местни организации като австралийската научна агенция - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO).

Инвестицията ще бъде и голям тласък за амбициите на Сидни, които желае да се превърне в "Силициевата долина на Южното полукълбо". Строежът на Tech Central, което ще бъде хъб за няколко милиарда долари в центъра на Сидни, трябва да започне следващата година и трябва приключи до 2026 г.

Големите технологични компании бяха обект на критики в Австралия през последните месеци.

Австралия стана първата страна в света, която прие законодателство, изискващо големите технологични компании като Google и Facebook, да плащат за новинарско съдържание на своите платформи. Те трябваше да плащат на местните новинарски агенции и медии за съдържание, качвано на техните платформи. Обвинявани са и в разпространението на дезинформация.

През януари управляващият директор на Google в Австралия Мел Силва заплаши да блокира търсачката в страната, за да избегне плащането за съдържание.