Българският производител на санитарна керамика и арматура "Идеал Стандарт - Видима" продължава да разширява дейността си. След направените инвестиции в размер на 5 млн. лв. през 2020 г., през тази година компания ще вложи още 6 млн. лв., за да увеличи производството, съобщиха от дружеството.

Повишено търсене през пандемията

През последните години "Идеал Стандарт - Видима" направи значителна инвестиция в размер на 62 млн. лв., с което модернизира завода си за арматура в град Севлиево. Това позволи на компанията да се възползва от повишеното търсене през миналата година и началото на тази и да отчете рекорден обем производство за 2021 г. "Високото производство е резултат от клиентското търсене в момента. През второто тримесечие на 2020 г. имаше сътресения, но в края на годината пазарите започнаха да се възстановяват. В момента цяла Европа и светът инвестират в инфраструктура, което е нашият сектор и това повлия и на нашето производство", обясни Емил Гатев, директор на завода за арматура. И допълни, че "друга интересна причина е, че по време на пандемията хората, когато бяха в т.нар. локдаун, започнаха да обновяват в домовете си, което се отрази на търсенето на нашите продукти".

"Идеал Стандарт – Видима" откри реновирания си завод за 62 милиона лева в Севлиево

"Идеал Стандарт – Видима" откри реновирания си завод за 62 милиона лева в Севлиево

Лидерът на пазара тази година празнува 85-годишния си юбилей

Благодарение на инвестициите и високото търсене компанията ще приключи първото полугодие на 2021 г. с произведени почти 300 хил. смесители повече — "което се равнява на почти един месец повече работа", посочва още Гатев.

През 2020 г., когато безработицата навсякъде растеше заради вируса, "Идеал Стандарт - Видима" е увеличила екипа си с 200 души и към днешна дата в завода за арматура работят 1 600 души.

След вложените около 5 млн. лв. през 2020 г., през настоящата година компанията инвестира още 6 млн. лв., като фокусът е върху подобряване на работната среда. "Направихме редица инфраструктурни ремонти в производството, нови помещения за почивка. Закупихме две нови дробометни машини в процес "Леярен", които очакваме да пристигнат в края на месец юни. За да градим допълнителен капацитет за следващата година, инвестираме в още една машина за леене под ниско налягане. През следващите месеци очакваме да пристигне машина за раздробяване на леяците в процес "Леярен", за да успяваме да ги топим директно в пещите, където произвеждаме отливки и по този начин да станем още по-конкурентни. Друга инвестиция в процеса е в ръчни банцизи с автоматично спиране. Това е провокирано изцяло от нашето задължение да издигаме на все по-високи нива изискванията за здраве и безопасност в процесите", казва Гатев.

Той разказа и за още един важен проект в завода: "Инвестирали сме в машина за фрезоване на телата първично преди шлайф-полирна обработка. По този начин значително облекчаваме труда на хората, а второто голямо предимство е, че с тази машина можем да произведем и най-авангардния дизайн в отговор на пазарното търсене. Концепцията за машината е разработена от инженерния екип на завода, а производител е българска фирма. При успех на проекта ще продължим да инвестираме в такова оборудване".

В резултат на инвестиционните проекти капацитетът на завода ще бъде увеличен с 1 млн. бр., т.е. от 6 на 7 милиона изделия. "Така ще имаме запас от капацитет", каза още Емил Гатев. И допълни: "В момента подготвяме 5-годишна стратегия за развитие и ще споделя, че отново в завода ще бъдат направени най-големите инвестиции в компанията".

"Идеал Стандарт - Видима" е част от групата на Ideal Standard International. Компанията у нас е основана през 30-те години на миналия век като в момента развива дейност под две отделни марки - Vidima и Ideal Standard. Дружеството има две производствени бази в град Севлиево и в една село Градница.

Заводът за арматура произвежда смесителни батерии за баня и кухня и душови комплекти за баня. Производствените мощности са разположени на 127 хил. кв. м., разпределени в две производствени площадки: в гр. Севлиево и в с. Градница. Около 10% от производството в Севлиево се продава на българския пазар, по-голямата част от останалото се дистрибутира в повече от сто държави по света, в които оперира Ideal Standard, собственик българските заводи. Най-голям дял от местната продукция - около 50% от нея - се насочва към Германия, а други водещи пазари в рамките на Стария континент са още Франция, Италия и Великобритания.

Заводът за санитарна керамика на "Идеал Стандарт-Видима" произвежда изделия от санитарен порцелан за банята: мивки, тоалетни чинии, бидета, поддушови корита и др. В него работят над 1 400 работници. Производствените мощности се разполагат на 97 хил. кв. м. Заводът за санитарна керамика е най-големият и най-модерният в компанията "Идеал Стандарт Интернешънъл". С годишен капацитет от 3 млн. броя изделия предприятието се нарежда сред най-големите в Европа. Продуктите се дистрибутират в Европа под различни търговски марки.

През 2019 г. Ideal Standard отчете €730 млн. годишни продажби.

Наскоро германската семейна компания Villeroy & Boch изрази желание да придобие международната група, но преговорите между двете компании бяха прекратени.

Villeroy & Boch не успя да купи собственика на "Идеал Стандарт - Видима"

Villeroy & Boch не успя да купи собственика на "Идеал Стандарт - Видима"

Германската семейна група искаше да придобие групата, която притежава и три производствени бази в България