Намерението на Villeroy & Boch да придобие Ideal Standard, която притежава и "Идеал Стандарт - Видима" в България, се е провалило. От Ideal Standard съобщиха късно снощи, че преговорите между двете компании са прекратени след решение на съвета на директорите на дружеството. Детайлна информация липсва, но е вероятно разговорите да са се провалили заради спор за оценката.

Германската семейна компания Villeroy & Boch AG обмисляше да придобие групата Ideal Standard. Информацията за потенциална сделка се появи в началото на 2020 г.

Villeroy & Boch е един от водещите премиум производители на керамични продукти. Семейният бизнес, основан през 1748 г. с централа в Метлах, Германия, работи в 125 държави. За нея работят 7 500 служители в световен мащаб, като има производства в 14 държави. Продуктите ѝ се продават в 125 страни.

През 2019 г. Ideal Standard отчете €730 млн. годишни продажби и успешно завърши своята тригодишна програма за трансформация.

"Идеал Стандарт - Видима" е част от групата на Ideal Standard International. Компанията у нас е основана през 30-те години на миналия век като в момента развива дейност под две отделни марки - Vidima и Ideal Standard. Дружеството има две производствени бази в град Севлиево и в една село Градница. В тях се правят различни продукти за баня и санитарни помещения.

От двата завода излизат около 6 милиона изделия годишно и по този показател те се нареждат сред най-големите производители на смесители за батерии в света. Дружеството произвежда и 2,5 милиона керамични продукта годишно. Продукцията на компанията се изнася за пазари в Европа, Азия и Африка. За компанията в България работят над 3 200 души. Групата има 15 завода.