Шведската верига за обзавеждане и стоки за дома IKEA откри първия си магазин в Сърбия, съобщиха местни медии.

Той се намира в покрайнините на столицата Белград, простира се на 33 хил. кв. м и предлага около 9500 артикула.

Обектът разполага с ресторант с 500 места, бистро, магазин за шведска храна, детски площадки и паркинг за 1400 автомобила.

Магазинът бе открит от сръбския президент Александър Вучич, който приветства инвестицията на шведската компания.

Новият обект на IKEA предизвика огромен интерес и бе посетен от хиляди граждани на западната ни съседка. Те пристигнаха от всички краища на страната, а някои от тях чакаха с часове преди официалното откриване.

Компанията е вложила 70 млн. евро в новия магазин, а благодарение на него се отварят над 400 нови работни места. Цените ще бъдат по-ниски от тези на останалите обекти на IKEA в региона, а компанията има високи очаквания по отношение на нарастващата покупателна способност в Сърбия, отбеляза Стефан Вановербек, генерален директор на компанията за Югоизточна Европа.

"Предлагаме добро качество и дизайн на достъпни цени", заяви Вановербек.

IKEA предвижда новият обект да привлича по 2.5 млн. посетители годишно, заяви Владислав Лалич, отговарящ за развитието на компанията в Югоизточна Европа. Тя очаква да разшири мрежата си от доставчици в Сърбия.

Шведската компания е придобила допълнителни 31 хектара в непосредствена близост до магазина, планирайки да инвестира още 60 млн. евро в неговото разширяване и да отвори допълнителни 400 работни места.

IKEA има планове да отвори и още един магазин в Ниш, но това зависи от успеха й на сръбския пазар и развитието на икономиката на Сърбия.

Компанията има магазини и в други държави от региона - Хърватска, Румъния и България. Тя работи и с множество местни доставчици.