Преди малко по-малко от година в столичния квартал "Младост" започна строежът на нов луксозен жилищен комплекс, който тогава се изчисляваше на 120 милиона лева на първия етап от изграждането му.

Към днешна дата вече има по-ясна картина за това какво точно ще представлява т.нар. "Гранд Каньон", който ще бъде разположен в близост до булевард "Александър Малинов" между метростанциите "Младост III" и "Александър Малинов".

В своя публикация от специализираното издание Gradat.bg посочват, че общата инвестиция в проекта ще достигне над 200 милиона евро или над 390 милиона лева. Те ще бъдат насочени към изграждането на луксозни жилищни сгради, 5-звезден хотел, който ще се управлява от веригата Swissotel, мол и парк с амфитеатър.

Дизайнът на сградите е на американското архитектурно бюро Jerde Partnership, като специалистите от него работят в сътрудничество с турското Acik Mimarlik ve Tasarim Studyosu. Инвеститор в проекта е дъщерното дружество на холандската "Гранти-Коза холдинг" - "Гранти-Коза България".

София ще има собствен "Гранд каньон" (ВИДЕО)

София ще има собствен "Гранд каньон" (ВИДЕО)

Един от най-големите инвестиционни проекти в столицата получи зелена светлина за реализация

"Гранд Каньон" ще се разпростира на 42 декара площ. Паркът, който ще бъде част от него, ще бъде най-големият, изграден от частна компания у нас. Той трябва да бъде първият, който ще бъде отворен, като официалното му откриване е планирано за есента на 2018 година.

След него ще бъдат построени търговският център, както и двете жилищни сгради, носещи имената "Витоша" и "Пирин". Хотелът ще бъде най-високата сграда, като той ще има 17 етажа. И трите трябва да бъдат готови през втората половина на 2019 година.

Последната част от проекта включва изграждането на още една жилищна сграда - "Родопи", както и на "Стара планина", където ще бъдат разположени само сервизни апартаменти.

Започва строежът на комплекса за 120 милиона лева "Гранд Каньон" в София

Започва строежът на комплекса за 120 милиона лева "Гранд Каньон" в София

Проектът включва жилищни сгради, хотел и търговски комплекс

Общо "Гранд Каньон" ще разполага с 1025 жилища, като извън сервизните апартаменти те са 796. Купувачите ще могат да избират между студиа и или апартаменти с една, две или три спални.

Първите ще бъдат около 45 квадратни метра. Жилищата с една спалня ще бъдат разположени на около 60 квадратни метра, а тези с две - на между 80 и 90 квадратни метра. Апартаментите с 3 спални ще бъдат с площ около 120 квадратни метра.

Споменатите по-горе сервизни апартаменти ще се продават напълно обзаведени, като съответно ще бъдат по-скъпи от стандартните жилища.

Сградите ще имат по поне 4 асансьора, а общо комплексът ще разполага с подземен паркинг за 2000 автомобила. Закупуването на един апартамент ще дава право на ползване на едно паркомясто.