Глобалното свръх предлагане на природен газ е напът да провали инвестиция от 4 милиарда долара на индийския конгломерат Reliance Industries, който е собственост на най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани. Проектът, в който той искаше да вложи сериозната сума, цели да увеличи печалбите от най-големия комплекс в света за рафиниране на нефт Jamnagar.

Проектът привлече световното внимание, когато Амбани обяви през 2012 година, че чрез него нефтените кокс и петрококс, които са най-евтините и мръсни странични продукти от преработването на нефт, ще бъдат превръщани в газ. Новият преработен газ ще захранва масивният комплекс Jamnagar на западното индийско крайбрежие. Стартирането на проекта се отлагаше цели три години, а световните пазари на газ се сринаха след нарастващите доставки от САЩ, Австралия и Русия, пише Bloomberg.

10-те синтетични газификатора, които съставят проекта, вече са окончателно пуснати в експлоатация. Прогнозите на Reliance от 2014 година бяха, че проектът ще увеличи печалбата на Jamnagar с до 2 долара за барел петрол. Сега базираната в Мумбай компания Centrum Broking предвижда увеличение от около 1,30 до 1,50 долара за барел до финансовата година 2021-2022 година.

"Не е най-подходящото време, за въвеждане на проекта в действие. Свръх предлагането на природен газ доведе до по-силно понижаване на цените, отколкото е характерно за летните месеци", посочва Сомшанкар Сиха, ръководител на изследователския отдел в компанията за финансови услуги Jefferies Financial Group.

Състояние на проекта

Газификаторите първоначално трябваше да започнат да работят през 2016 година, а сега са в последната фаза на стабилизиране и интегриране с други съоръжения, като се очаква да достигнат до пълния си капацитет през март.

Reliance заяви, че агрегатите продължават да работят на печалба, въпреки ниските цени на втечнения природен газ. Тъй като предприятието все още не работи с пълни обороти, се налага компанията да внася природен газ.

Възвръщаемост от рафинирането

Възстановяване на цените на втечнения природен газ би трябвало да подпомогне дейността на газификатора според Centrum Broking, но такива изгледи няма заради американските доставки.

От друга страна ниските цени на втечнен природен газ могат да насърчат Reliance да поеме повече обеми в следващите тримесечия, въпреки че компанията няма да измести дългосрочната си стратегия от елиминиране на остатъците от петрол, по думите на Шентил Кумаран, анализатор в консултантнтскатакомпания FGE в Сингапур.

Възвръщаемостта от инвестицията на Reliance в газификатори обаче няма да се окаже толкова висока, колкото първоначалните очаквания.