Най-големият производител на индустриални минерали у нас - "Каолин" ще построи нов завод в Дулово. Предприятието ще преработва каолин и кварцов пясък, създавайки продукти от стъкло и керамика.

Планираната инвестиция е между 25 и 30 млн. евро, а фабриката ще разкрие нови 120 работни места, съобщава Капитал.

В момента се подготвя площадката, а строителството вероятно ще започне догодина и ще продължи около 2 години. Мястото на завода е свързано с ключово находище в региона, което ще осигури необходимата суровина за производството.

"Каолин", която е собственост на германската Quarzwerke, има сериозно присъствие на българския пазар с 8 завода в страната, оперира и в Сърбия и Украйна. Тя е доставчик на редица големи компании, работещи у нас, а оборотът й за 2016 г. е 175 млн. лева.

"Идеал Стандарт - Видима" влага 70 милиона лева в заводите си в Севлиево

"Идеал Стандарт - Видима" влага 70 милиона лева в заводите си в Севлиево

Новите роботизирани линии в завода за керамика бяха представени

"Намерението ни е да осигурим 120 работни места директно в завода и още много в съпътстващите дейности като логистика, поддръжка и др.", казват от компанията.

Новата фабрика ще се издига на мястото на бившия фуражен завод в Дулово, а теренът вече се подготвя. "Каолин" е готов да започне строителните дейности още през 2019 г. "Фактическото начало обаче зависи от редица външни фактори, върху които нямаме влияние", признават от фирмата.

Германската "Каолин" инвестира нови 100 милиона лева в България

Германската "Каолин" инвестира нови 100 милиона лева в България

Ще строи нов завод и подобрява стари

Новото предприятие в Дулово е част от 5-годишна инвестиционна програма на стойност 100 млн. лева, която предвижда модернизацията на още 3 завода на компанията у нас.

Важен фактор за успеха на инициативата е наличието на суровина - каолин и кварцов пясък, които могат да се добиват от 2 находища в региона - "Колобър" и "Балабана". За първото компанията получи 35-годишна концесия за добив, а концесионната процедура за второто все още тече.