Китай одобри разширяването на летището в Урумчи, столицата на автономния регион Синдзян и ключов център в инициативата "Един пояс, един път".

Проектът струва 42.1 млрд. юана (6.06 млрд. долара), а строителството ще продължи до 2030 г., като се предвижда изграждането на 2 допълнителни писти.

Щом бъде завършено, разширеното летище се очаква да обслужва 63 млн. пътници и 750 000 тона товари годишно, се казва в изявление на Националната комисия за развитие и реформи, цитирано от Reuters.

Откъде ще минава новият "Път на коприната"?

Откъде ще минава новият "Път на коприната"?

Централната роля в него е отредена на Грузия

Инвестицията в Урумчи ще струва на Китай около половината от разходите за новото мега летище на Пекин - международното летище Даксинг, което струва 80 млрд. юана (11.52 млрд. долара) и ще обслужва 72 млн. пътници годишно до 2025 г.

Богатият на нефт и минерали Синдзян се наслаждава на голямо инфраструктурно развитие през последните години, тъй като е считан за ключов регион в инициативата "Един пояс, един път".

Мултимилиардният план на президента Си Дзинпин има за цел да укрепи разширяваща се мрежа от сухопътни и морски връзки със съседните държави.

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Новият съюзник, с който Китай възражда Пътя на коприната

Древната столица Сиан е от ключово значение

Централното правителство инвестира силно в западните региони на страната за облекчаване на бедността и по-добра интеграция в националната икономика. Синдзян е преобладаващо населен с етническата народност уйгури, с които Пекин има сложни отношения, а повечето от жителите му са мюсюлмани.

Икономическият растеж в западните региони на Китай се забави през първата половина на годината, най-вече поради намаляването на инвестициите в дълготрайни активи.

Макар Синдзян да е най-големият сред китайските провинции и автономни региони по площ, икономиката му от 1 трилион юана (144 млрд. долара) се нарежда сред най-малките в страната.

Новият "Път на коприната" ще увеличи световната търговия с 12%

Новият "Път на коприната" ще увеличи световната търговия с 12%

Според ING

Разширението на летището в Урумчи е насочено към бързия ръст на авиацията в региона и стимулира растежа на международен авиационен център в града.

Китай планира стотици летища в цялата страна, за да обслужва пазар, стимулиран от нарастващите бизнес пътувания и туризма, подхранвани от разширяващата се средна класа.

Миналата година Синдзян бе посетен от повече от 100 млн. туристи от страната и чужбина, което е с 1/3 повече от предходната година.

"Новият път на коприната" може да създаде дългови проблеми на редица страни

"Новият път на коприната" може да създаде дългови проблеми на редица страни

И да даде възможност на Китай да придобие контрол над тях

Много вътрешни летища в градове като Женгжу и Чангша също се разшириха, за да обслужват междуконтинентални маршрути.

Урумчи вече обслужва полети до Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Русия и Обединените арабски емирства. Авиокомпанията China Southern Airlines има база в Урумчи.