Грандиозният план на Китай да налее стотици милиарди долари в пристанища, железопътни линии и други проекти в Азия, Европа и Африка може да създаде огромни проблеми по обслужването на дълга на по-малките държави, показва нов доклад на Center for Global Development, цитиран от CNN.

Заемите по инициатива "Един път. Един пояс" "значително ще добавят към риска от дългово бедствие" за осем страни, включително Пакистан, Черна гора и Джибути.

"Инициативата дава нещо, от което държавите отчаяно се нуждат - финансиране за инфраструктура. Но когато става въпрос за такъв тип заеми, и от много може да боли глава", казва Джон Хърли, съавтор.

Към момента най-голям е рискът в Пакистан, който ще получи заеми на стойност около 50 милиарда долара за инфраструктура и енергийни проекти. Една от причините е сравнително високите лихви, на които Пекин отпуска кредитите.

Авторите са се опитали да измерят и растящата задлъжнялост на страните към Китай, но посочват, че Пекин не докладва чуждестранните заеми "систематично или прозрачно". Те все пак посочват, че 82% от външния дълг на Джибути е към Китай, към края на 2016 година.

За Киргистан делът може да скочи от 37% до 71% в следващите години. Сред останалите страни, посочени като уязвими, са Лаос, Малдивите, Монголия и Таджикистан. Ако която и да е от тях се изправи пред непреодолим проблем да изплати дълга си, Китай застава в силна позиция да влияе върху стратегическите им решения или дори да получи контрол върху важна инфраструктура.

През 2011 година Китай се съгласи да отпише дълг на Тажикистан в замяна на спорна територия. Миналата година пък Пекин постигна споразумение с Шри Ланка относно 8 милиарда долара заем, като си осигури 99-годишен контрол върху новопостроено пристанище.