Китайският фонд за дялови инвестиции в Централна и Източна Европа (China-CEE Investment Cooperation Fund) ще инвестира в региона $1 милиард. Намерението бе обявено по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Сун Гуйин, изпълнителен директор на China-CEE Management и заместник-генерален директор на отдел "Управление на инвестициите" на Китайската Ексим банка.

Към момента фондът набира капитал за достигане на общата сума, като вече е осигуреното финансиране в размер на $800 милиона от няколко източника. Това е второ набиране на капитал за фонда, които вече са инвестирали $435 милиона в 5 страни от региона, една от които е и България.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

У нас фондът има миноритарен дял в производителя на стени за катерене Walltopia.

Като сектори с потенциал за партньорство на срещата бяха коментирани информационните и комуникационните технологии, селското стопанство, автомобилостроенето и други.

Предстои представителите на фонда да се срещнат и с ръководството на Българската банка за развитие (ББР), с които да обсъдят конкретни параметри на едно потенциално партньорство между страната ни и CEE Investment Cooperation Fund.

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

Дипломатическото майсторство на Пекин бившите тласка съветски държави към сблъсък с Брюксел