Британската компания за производство на химикали Ineos, собственост на Джим Ратклиф, който е третият най-богат британец в Обединеното кралство, ще разшири производството си, като стъпи на пазара в Саудитска Арабия.

Ineos ще инвестира 2 милиарда долара в производствен завод, като вече се е договорила със саудитската петролна компания Saudi Aramco и френската енергийна Total, пише BBC.

Фирмата на Ратклиф ще произвежда в новото предприятие химикали за автомобилната индустрия, авиосектора и електрониката. Според него това е важен етап, който бележи първата инвестиция на Ineos в Близкия Изток.

"Ние ще заложим на напреднали технологии в производството и ще създадем нови работни места в страната", казва той.

Според сделката Ineos ще изгради три фабрики за химикали в индустриалната зона Джубайл 2, която е съвместен проект на Saudi Aramco и Total, възлизащ на 5 милиарда долара.

Изграждането на заводите, в които производството по план трябва да започне през 2025 година, ще осигури по-голям достъп до пазарите в Средния Изток и Азия. Преди тази инвестиция компанията на Ратклиф е влагала средства в разширяването на бизнеса си в Белгия, Китай и САЩ.

Ineos e проучвала как стоят нещата за разширяване на дейността си във Великобритания, но регулациите там не позволяват лесно разрастване.

Според министрите бизнесът с химикали има негативно влияние върху околната среда. Ратклиф твърди, че е вложил над 2,5 милиарда паунда в бизнеса си на Острова за последните 20 години, но възвръщаемостта е била почти нулева.

"Спечелих много пари в САЩ, Германия и Белгия, но трябва ли да отида да живея там", казва милиардерът.