През 1903 година е открита първата редовна междуградска автобусна линия в България, която свързва София със Самоков и с най-стария курорт у нас - "Чамкория", познат днес под името "Боровец". Причината за създаването й тогава е липсата на железопътна връзка по този маршрут и същевременно все по-честите пътувания на българите между планинския град и българската столица.

120 години по-късно Самоков не е просто транспортно свързан със София, но се е превърнал и в реална алтернатива на големия град - както за живеене, така и за отмора. Разположен само на 50 километра разстояние и 50 минути път с кола от околовръстното шосе на столицата, както и на няколко минути от ски пистите в региона, градът привлича все повече хора от различни части на страната. По официални данни на националната статистика 5 188 души са се заселили в общината през последните 5 години, а 3 274 са я напуснали. Иначе казано, положителният ръст възлиза на 1 914 души или 5.6% процента от официалното население на Самоков.

70 декара, които ще променят Самоков

Съвсем скоро, още в края на тази година, броят на новодомците в града ще стане още по-голям, защото ще отвори врати най-амбициозният проект в рамките на населеното място - комплекс "СамЕлион". На територия от 70 декара са построени 36 еднофамилни и двуфамилни къщи, хотел и спортна зала с капацитет за 3 000 гости. Към това прибавете и допълнителни услуги като спа център с външен и вътрешен басейни, масажи и естетика, различни възможности за спорт и възстановяване, детски кът, ресторанти с продукти, собствено производство. Мястото е разделено условно на две зони - публична с площ от над 23 декара и жилищна с площ от над 37 декара.

Снимка 626743

Източник: Samelyon

Инвеститор в проекта е "Самел-90 - най-големят работодател в района. Идеята идва от съвсем стандартна за всеки бизнес нужда - привличането на качествени специалисти, които трябва да бъдат настанени някъде: "За да привлечем кадри, освен работа, е важно да предложим и добри условия за живот, и искахме да изградим един комплекс, който предлага такива. Първоначалната идея, обаче, се разви и прерасна в този мащабен комплекс, който е отлично място за живот, възстановяване и почивка, но и включва много повече важни за Самоков функции и услуги", коментира пред Money.bg инж. Петър Георгиев - председател на СД и изпълнителен директор на компанията.

Георгиев е дългогодишен спонсор на баскетболния клуб "Рилски спортист" и от там идва вдъхновението в комплекса да има и мултифункционална зала, както и разнообразни спортни и рехабилитационни услуги. Това прави и къщите в "СамЕлион" отлична възможност не само за живот и почивка, но и за инвестиция—най-вече заради мястото и гледката, но и заради разнообразните културни и спортни събития, които ще се провеждат в залата. Комплексът предлага възможност собствениците на жилища да отдадат изцяло или частично имотите си за менажиране от хотелския екип.

Друго много голямо предимство на проекта е локацията - разположен на самоковската улица "Преспа" 16, в полите на Рила, на метри от река Искър и няколко минути от пистите на Боровец. В същото време комплексът се намира в града, като това носи със себе си предимства като бързия достъп до магазини, училища, детски градини, болница и всякакви други видове социални услуги. От друга страна спортната инфраструктура и възстановителните възможности на комплекса осигуряват отлична среда за активен начин на живот, без да бъдат жертвани градските удобства. Неслучайно мястото ще бъде център за професионална подготовка на спортисти с подходящи климатични условия на надморската височина близо 1000 м. и възможности за рехабилитация и възстановяване.

Примерен интериор на къща в комплекса

Източник: Samelyon

Примерен интериор на къща в комплекса

Къщите са с площ от 200 до 400 кв. м., като всяко жилище има дворно пространство. Продават се с висока степен на завършеност - кухни, напълно обзаведени бани и санитарни помещения, подови настилки и газифициране. Всички използвани материали са с високо качество и от водещи европейски производители.

"Използваме системи за сухо строителство. Външният вид на сградите е издържан не само естетически, но и технически с използването на швейцарски вентилируеми фасади. Поставена е най-модерната дограма немско производство с бранда на Schüco. Всички жилищата са газифицирани, разполагат с частично подово отопление и камини, които дават усещане за уют и споделено време в планината. Предвидена е възможност за автоматизация тип "умен дом", за да може отоплението, осветлението, наблюдението и сигурността на къщите да се управлява дистанционно и да се надгражда с още технологии, които се развиват в бъдеще", коментират от компанията инвеститор.

Мащабна инвестиция в търсене на нов потенциал на града

Очакванията са проектът да създаде над 200 работни места в публичната част. От друга страна комплексът има амбицията да се превърне в международно значим център за спортна подготовка и провеждане на състезания, лагери и срещи, което да привлече местен и международен професионален интерес към района и условията, които предоставя.

Спортно-възстановителната база, залите за тренировки и състезания, двата хотела и публичните пространства в комплекса, в комбинация с Рила, Боровец и Мальовица наблизо, са отлична база за провеждане на спортни събития от националния и международния календар. Неслучайно инвеститорът е отличен през миналата година от Националното сдружение на общините в България с награда "Инвеститор на годината" именно заради "СамЕлион".

Публичната част на проекта ще включва хотел и спортна зала

Източник: Samelyon

Публичната част на проекта ще включва хотел и спортна зала

"Мотивацията и вдъхновението зад комплекса е да създадем добавена стойност за гражданите на Самоков и общността на "Самел-90" като най-голям работодател в региона. През годините сме инвестирали много в града и региона, в спорта, в културата, в създаването и поддържането на работни места, в отношението към нашите настоящи и пенсионирани служители, в изграждането на инфраструктура, осветление и газифициране на района. "СамЕлион" е още една инвестиция в бъдещето на Самоков и цели да привлича в града нови хора и инвестиции. Той представя нашата гледна точка за това как искаме да се развива Самоков", казва инж. Георгиев.

Инвестицията в проекта възлиза на 80 милиона лева, като за финансирането й са използвани както собствени средства, така и банков заем. Но по-важното - очакваната възвръщаемост не може да бъде измерена само във финансови показатели. Комплексът ще допринесе за подобряване качеството на живот на цялата общност чрез предоставянето на съвременни жилища, удобства и разнообразни обществени пространства, създаване на нови работни места и разширяване възможностите за туризъм и отдих в района.