Златото и среброто винаги са били ценени и търсени от хората като средство за натрупване и съхранение на богатството. Трябва ли и днес, особено във време на растяща инфлация, да ги разглеждаме като надеждно средство за спестяване и увеличаване на парите? Ето някои практични съвети от експерти, които развенчават популярни митове.

Снимка 401914

Източник: iStock

Мит 1. Инвестициите в благородни метали са най-надеждни

И да и не! Благородните метали винаги са ценни, дори във времена на глобални икономически кризи. Но ако говорим за краткосрочни инвестиции - по-малко от година - две, тогава инвестициите в благородни метали може да не донесат приходи или дори да се превърнат в загуби.

За разлика от ценните книжа и дори парите, които понякога - както показва историята - се оказват необезпечени хартийки, златото, среброто, платината и паладий винаги имат независима стойност. В този смисъл вашите инвестиции са защитени - цената на благородните метали не може да стане нула дори в периоди на икономически сътресения. Напротив, в нестабилни времена цените им растат заедно с търсенето.

От друга страна, дори за анализаторите е трудно да прогнозират възвращаемостта при благородните метали. Цените се влияят от условията на глобалното търсене и е почти невъзможно да се вземат предвид всички фактори. Цената на благородните метали се колебае всеки ден. Имаше дори периоди от няколко години, когато средната им годишна цена постоянно намаляваше. Например, от 2012 до 2015 г. цената на среброто падна наполовина и след това отново започна да расте. Но ако погледнете в дългосрочен план, инвестициите в благородни метали изпреварват инфлацията, което означава, че спестяванията ви наистина ще се съхранят.

Заключение: инвестирането в благородни метали наистина ще ви помогне да запазите спестяванията, но само ако е вложение за дълго време - поне 10-15 години. За кратък период има вероятност не само да не увеличите, но дори да загубите част от спестяванията си.

Снимка 283825

Източник: iStock

Мит 2. Когато благородните метали поевтиняват, трябва да купите с всичките си пари, защото те така или иначе ще поскъпнат

Не! Първо, не трябва да влагате повече от 10% от инвестиционния си портфейл в благородни метали. Не слагайте всичките си яйца в една кошница, дори и те да са златни или сребърни. Второ, трябва да решите каква е целта: искате да правите бързи пари или да спестите пари? Това зависи от вашата инвестиционна стратегия.

Ако целта ви е да получите бърза възвращаемост, следвайте универсалния съвет на финансистите: купувайте активи, веднага когато цените започват да се покачват след спад, и продавайте веднага щом цените започнат да падат. Но за да правите пари по този начин, трябва внимателно да наблюдавате пазара и да имате добри познания по темата.

Но това не е всичко, трябва да се противопоставите на психологията си. В крайна сметка, ако цената се повиши след покупката, инстинктивно се появява желанието за фиксиране на тази печалба. Например, купите благороден метал за 1000 лв. и продадете по време на растеж за 1300 лв., а цената след това се увеличи с още 500 лева.

Или, когато след закупуване на кюлчета, цената падне, а вие чакате да се повиши. Продажбата на загуба може да бъде психологически трудна. В резултат на такива емоционални колебания можете да загубите повече.

В същото време не бива да купувате и продавате твърде често - в края на краищата всеки път плащате комисионна на компанията, чрез която извършвате транзакции. Може да загубите всички печалби. Затова задайте ясни граници за себе си: колко да чакате, за да проверите тенденцията.

Ако нямате опит в пазарната игра, по-добре е да инвестирате дългосрочно - по този начин със сигурност ще спечелите повече. Можете да се придържате към стратегия, при която редовно инвестирате малка част от свободните си пари в благородни метали, независимо от цената. Например веднъж на месец. След няколко години тази тактика трябва да бъде оправдана: ръстът на цената на благородните метали ще изпревари нивото на инфлацията.

Снимка 347997

Източник: iStock

Мит 3. По-добре е да купите най-скъпия метал, можете да спечелите повече от него

Не, не винаги! Всичко зависи от вашите финансови планове, икономическата ситуация и динамиката в цената на даден метал.

Можете да инвестирате във всеки от четирите благородни метала: злато, сребро, платина или паладий. Най-популярният е златото. Съхранява се в резервите на централните банки на всички страни по света. В исторически план това е най-честата форма на натрупване на богатство.

Среброто е на второ място. Това е много достъпно. Банките го предлагат както в кюлчета, така и в монети. Подобно на златото, среброто поскъпва по време на икономически спад, по време на периоди на криза. От тази гледна точка златото и среброто могат да се разглеждат като форма на спестовна застраховка в нестабилни времена.

Платината и паладий влязоха в масов оборот едва през последните сто години и все още не са получили такова разпространение и признание като инструмент за натрупване, като златото и среброто. Тези метали се използват по-често в промишлеността и поради това търсенето и цената на тях се увеличават по време на общия икономически растеж.

По-важното е, че цените на платината и паладия са много по-силно повлияни от производствените фактори: добив (а малко компании ги добиват), индустриално потребление, търсене на автомобили (които използват тези метали) и т.н. Тоест фактори, които не са пряко свързани с финансовия пазар, така че са по-трудни за прогнозиране.

За краткосрочни инвестиции може да е подходящ метал, чиято цена се колебае повече. Цената на среброто например се променя по-често и с по-голяма амплитуда от златото. Това означава, че можете бързо да спечелите повече от него - или да загубите повече.

Снимка 402461

Източник: Getty Images

Мит 4. Само богатите могат да инвестират в благородни метали

Не, не е нужно да си богат! Можете да инвестирате в благородни метали хиляда лева или сто хиляди лева. Трябва да изберете опцията, която ви подхожда.

Купете слитък от банка:

  • Така получавате метала в най-чистата му форма.
  • Слитъци се предлагат в различни размери, тежащи дори 1 грам.
  • Ще получите благороден метал, който ще запази стойността си за всички времена.
  • Плащате само за самия метал, а не за неговата обработка.

Монетите също могат да бъдат добър подарък. Освен това те са компактни - лесно е да се намери място за тях дори у дома. Можете също така да печелите пари с помощта на възпоменателни монети от благородни метали, които са търсени сред колекционерите. С течение на времето стойността им може да нарасне по-бързо от стойността на самия метал.

Инвестиране във взаимни фондове Някои взаимни фондове инвестират в благородни метали. Няма да станете собственик на жълти кюлчета, но ще получите дялове от фонда. Стойността на тези акции ще бъде обвързана с кошница, съдържаща злато, сребро и други метали в определени пропорции. Кога кой метал да продаде и купи, управляващото дружество на договорния фонд решава.

Плюсове: Купувате цяло портфолио от благородни метали и професионални инвеститори го управляват.

Минуси: Не можете директно да влияете върху политиката на договорния фонд и да решавате кога си струва да купите или продадете определен метал. - Инвестициите във взаимни фондове не са предмет на системата за гарантиране на депозитите, ако взаимният фонд фалира, не ви се гарантира възстановяване на сумата.

Снимка 360566

Източник: iStock

Мит 5. Купуването на бижута също е инвестиция в благородни метали

Не! Купуването на обеци и пръстени никога няма да ви спечели пари. Цената им е 2-3 пъти по-висока от цената на чист метал в тях. И при обратна продажба или залагане в заложна къща купувачите ще се съсредоточат върху цената на метала. Така че в най-добрия случай ще можете да върнете половината или една трета от разходите си, освен ако, разбира се, бижутата имат някаква историечска стойност за ценители на антики.

В някои страни, като Индия или Обединените арабски емирства, закупуването на бижута е еквивалентно на инвестиране в злато. Но там те са изработени от жълтия метал с много висока проба и се продават с малък марж - около 10%. В България в повечето случаи и пробите са по-ниски, и маржовете са по-високи - едва ли ще можете да продавате изгодно обикновени бижута.