Американският производител на чипове Wolfspeed има планове да инвестира 3 милиарда долара в завод за полупроводници в западната германска провинция Саарланд.

Според компанията Wolfspeed това ще бъде най-голямата и най-модерната фабрика по рода си в света и ще произвежда чипове за електрически превозни средства, съобщава Global construction review. Фабриката ще произвежда 200 мм чипове от силициев карбид, които се появиха през последните няколко години и са търсени най-вече от производителите на електромобили.

Германският завод ще бъде изграден върху терен от 140 декара, на мястото на който преди е имало въглищна електроцентрала. Очаква се строителството да започне през първата половина на годината, след като бъде дадено одобрение от Европейската комисия.

"За нас беше важно да имаме съоръжение, разположено в сърцето на Европа, близо до много от нашите клиенти и партньори, за да насърчим сътрудничеството върху следващото поколение технологии за силициев карбид", коментира Грег Лоу.

По думите на главния изпълнителен директор на Wolfspeed Грег Лоу компонентите от силициев карбид предлагат по-голяма енергийна ефективност и са от съществено значение за преминаване към устойчива електрификация в глобален мащаб.

Монопол: Нидерландската ASML, която господства над глобалната индустрия за чипове

Монопол: Как една европейска компания господства над глобалната индустрия за чипове

Tехнология, която използват най-големите играчи в индустрията, е собственост на ASML

Според някои доклади от индустрията, тече трескава надпревара между производителите на чипове за спечелване на пазарен дял сектора. Wolfspeed има план за разширяване на операциите, който ще им струва 6,5 милиарда долара. Компанията вече откри завод в щата Ню Йорк през април и започна изграждането производствен център за силициев карбид в Северна Каролина.

Производителят на автомобилни части - германският ZF Friedrichshafen ще направи "значителна финансова инвестиция" в завода като част от стратегическо партньорство с Wolfspeed. В бъдеще двете компании ще си сътрудничат в изследователски и развоен център в Германия.

Продажбите на чипове в света се покачиха до исторически връх

Продажбите на чипове в света се покачиха до исторически връх

Въпреки солидния спада през четвъртото тримесечие

Според Wolfspeed фабриката в Саарланд ще "използва иновативни методи за устойчивост и ще се стреми към намаляване на емисии и ще бъде модел за по-устойчиви фабрики в бъдеще".

ZF ще има миноритарна позиция във фабриката. Wolfspeed ще запази всички права по отношение на управлението на новата фабрика.