Българският завод на германския производител на електрически автомобили Next.e.Go трябва да заработи през първото тримесечие на 2024 година. Това са потвърдили от компанията в официално съобщение, публикувано в четвъртък.

В него се посочва, че базата в Ловеч ще бъде "близнак" на основния завод на компанията германския град Аахен.

"Много се радваме, че ще разширим нашето присъствие в България - страна с невероятен човешки капитал, конкурентни терени и добре развити технологични и индустриални клъстери", посочва в съобщението председателят на борда на Next.e.Go Али Везвай, цитиран от сайта SeeNews.

Строежът на базата, която беше обявена през миналата седмица, трябва да завърши до края на следващата година. Изграждането ѝ е изчислявано на 280 милиона лева или 143 милиона евро.

Next.e.GO готви дебют на борсата, който може да я оцени на €2 милиарда

Компанията зад завода за електромобили у нас готви дебют за €2 милиарда на борсата

Листването ще бъде в рамките на следващите 12 месеца

Целта е заводът да има капацитет за производството на над 30 000 електромобила на година, като в него ще бъдат наети 1000 души. Там ще се прави моделът Mobile, който ще струва 20 000 евро.

Междувременно по-рано тази седмица стана ясно, че германската компания се готви за дебют на борсата, който може да оцени фирмата на 2 милиарда евро или 2,4 милиарда долара.

Засега от ръководството на производителя водят разговори в тази посока, като все още не е взето решение дали Next.e.GO да направи първично публично предлагане на акции (IPO) или чрез сливане с компания с празен чек или наричано още компания със специално предназначение (SPAC).

Листването ѝ на фондовия пазар може да се очаква в следващите 12 месеца.

Next.e.GO отваря завод за електромобили за €140 милиона в България

Next.e.GO отваря завод за електромобили за €140 милиона в България

Очаква се инвестицията да разкрие 1 000 работни места