Германската компания Next.e.GO, която стои зад готвения завод за електромобили за 140 милиона евро у нас, се готви за дебют на борсата, който може да оцени фирмата на 2 милиарда евро или 2,4 милиарда долара. 

Засега от ръководството на производителя водят разговори в тази посока, като все още не е взето решение дали Next.e.GO да направи първично публично предлагане на акции (IPO) или чрез сливане с компания с празен чек или наричано още компания със специално предназначение (SPAC).

По думите на председателя на компанията Али Везвай компанията, която преди година успя да избегне фалит, ще пристъпи към един от двата сценария в рамките на следващите 12 месеца.

"Има преимущества и от двете опции, които разглеждаме. Това може да се случи в следващите 12 месеца", посочва той в интервю пред Bloomberg. Листването ще помогне на компанията да изпълни целта си за производството на 300 000 електромобила през следващите 5 години.

Next.e.GO отваря завод за електромобили за €140 милиона в България

Next.e.GO отваря завод за електромобили за €140 милиона в България

Очаква се инвестицията да разкрие 1 000 работни места

Германската компания е основана през 2015 година от проф. д-р Гюнтер Шух. Към днешна дата за тя има около 450 служители, които работят по създаването на високо ефективни и изгодни електрически модели подходящи за къси разстояния в градска среда.

През 2018 година е разработен и прототипа на автомобила e.GO Life. Моделът беше представен през април миналата година, като неговата стартова цена трябва да тръгва от 16 990 евро в Германия след субсидии от държавата. Извън страната се продава за над 26 500 евро.

През лятото на тази година компанията се намираше в затруднено финансово положение, като поиска защита от кредитори към 1 юли. Нейният основател - д-р Шух, е създател и на компанията StreetScooter, която прави електрически ванове. През 2014 година тя беше купена от Deutsche Post, но през 2020 година преустанови дейността си.

Автомобилът, който ще се произвежда в България, носи името Mobile. То ще бъде по-евтин - 20 000 евро. Заводът, който ще заработи в индустриалния парк на Ловеч, ще отвори врати в края на 2023 година. С инвестицията от 140 милиона лева ще бъдат отворени 1000 работни места в града.

Next.e.GO планира завод за електромобили за €100 милиона в Гърция

Германска компания иска да инвестира €100 милиона в завод за електромобили в Гърция

Масовото производство в първата база на дружеството ще започне през 2021-а