Германският стартъп Next.e.GO ще произвежда електромобили в България, съобщава в-к "24 часа", цитирайки свои източници. Инвестицията, без детайли за компанията зад нея, бе обявена от икономическия министър Кирил Петков. Очаква се договорът да бъде подписан в събота.

Производителят ще вложи €140 милиона, а електромобилите ще започнат да излизат от завода през 2023 г., съобщава изданието. Компанията от Аахен е избрала терена на завод "Балкан" в Ловеч, който е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

Очаква се инвестицията да разкрие 1 000 работни места.

Министърът на икономиката: Привлякохме голяма европейска компания за производство на електромобили

Министърът на икономиката: Привлякохме голяма европейска компания за производство на електромобили

До две седмци ще стане ясно дали договор ще бъде подписан

Германската компания е избрала да съсредоточи усилия върху градски електрически модели. Засега тя произвежда само модела Life, който може да измине 170 километра в града с едно зареждане чрез батерия с капацитет 21,5 kWh. Електромоторът с пиков капацитет 57 kW осигурява ускорение от 0 до 50 км/ч за 4,3 секунди, а максималната скорост е 122 км/ч. Компактният модел има четири места, а цените започват от €26 500.

Първият завод на компанията извън Германия ще бъде в съседна Гърция. Next.e.Go, която през септември бе придобива от нидерландската nd Group BV, планира и експанзия в Мексико.