4 милиона лева и шест месеца са били необходими за изграждането на един от големите конгресни центрове у нас и първия такъв в Пампорово. Комплексът, който се намира в отделно крило на 5-звездния хотел "Перелик", беше официално открит в събота.

Pamporovo convention center е разположен на площ от 2700 квадратни метра, като има 5 отделни зали и капацитет от 1100 места. Една от тях е и най-голямата зала, с която разполага курорта. Това е "Родопи", в която има 750 места и може да бъде разделена на две отделни с капацитет от 600 и 150 места. Останалите 4 зали са с капацитет от 50 до 90 места.

Целта е новият конгресен център в Пампорово да помогне за развитието на конферентния туризъм в курорта, като вече бе проведено и първото значително събитие там - най-големият форум за професионални ски учители "Интерски". В рамките на международния конгрес участват повече от 1100 души от 6 континента.

Мириян Беляков и Цветелина Бориславова заедно с актьорите Владимир Карамазов и Теодора Духовникова при откриването на Pamporovo convention center

Източник: Пампорово АД

Мириян Беляков и Цветелина Бориславова заедно с актьорите Владимир Карамазов и Теодора Духовникова при откриването на Pamporovo convention center

"Конгресният блок има капацитет от 1100 места и зали с различна големина. Със завършването му ние постигнахме симбиоза, която предлага ски и летен туризъм, както и конферентен такъв. На практика целта ни да станем активни в четири сезона, а не само през зимния, вече е факт", заяви изпълнителният директор на собственика на Pamporovo convention center "Пампорово" АД Мариян Беляков по време на откриването.

"Изключително съм горда с това, че успяхме да направим един съвременен конгресен център, който предлага услугите си на всички наши посетители, туристи и гости", посочи от своя страна собственикът на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова.

Снимка 431741

Източник: Пампорово АД

Комплексът е свързан с "Перелик", където се намира най-големият ресторант в курорта, а има и отделен вход, както и топла връзка с разположения в близост хотел "Орловец". Центърът разполага с два подземни паркинга и един открит.

"Самият конгресен блок има капацитет от 1100 души с няколко по големина зали и може да бъде директно обслужван от двата хотела "Перелик" и "Орловец". Разбира се, при запълване на капацитета на залите, част от гостите ще трябва да отседнат и в другите близки хотели", допълни Беляков.

Снимка 431739

Източник: Пампорово АД

Успоредно с изграждането на Pamporovo convention center, започнало през миналата година, е вървяло и реновирането на близкия хотел "Орловец", а преди него напълно обновен е и "Перелик". Досега в първия са вложени около 1 милион евро, а във втория, който е по-голям, инвестициите са в размер на 2 милиона евро.

Общо за последната година за двата хотела и за конгресния център вложенията на "Пампорово" АД са в размер на между 3-4 милиона евро само за последната година.

Повече за конгресния център и за работата по модернизирането на хотелите пред Money.bg разказва Цветелина Бориславова:

Снимка 431819

Източник: Пампорово АД

- Г-жо Бориславова, как беше взето решението за изграждането на новия конгресен център и колко време отне построяването му?

- Работата по него му се движеше в много кратки срокове, защото ние трябваше да приключим до откриването на световния конгрес "Интерски" през март месец, а до последно не бяхме сигурни къде трябва да бъде самия комплекс. Имахме идея да бъде изграден от нулата на различно място, но тъй като се оказа, че това ще отнеме прекалено много време преценихме, че ще е по-добре преработим вече съществуващата такава зала на "Перелик".

Хотел "Перелик"

Източник: Пампорово АД

Хотел "Перелик"

- Значи преди на същото място е имало друга конферентна зала?

- Да, но тя беше значително по-малка. Ние я разширихме и получихме два пъти по-голяма такава. От гледна точка на вземане на всички разрешения, преценихме, че това ще бъде най-бързото решение. Изключително големи усилия положи екипът ни, както и този на строителите. Целият процес отне около шест месеца.

- А как протече обновяването на двата хотела?

- Реновирахме хотелите един след друг. Първо започна обновяването на "Перелик". "Орловец" го ремонтирахме преди последния зимен сезон, а междувременно течеше и създаването на този конгресен център.

Хотел "Орловец"

Източник: Пампорово АД

Хотел "Орловец"

- Какви са инвестициите в двата хотела и в конферентния център?

-"Перелик" е най-големият хотел на "Пампорово" АД, така че неговото модернизиране беше доста по-скъпо и се извършваше на етапи. Сега предстои и довършването на спа зоната към него. Хотелската и ресторантьорската част реновирахме първоначално, като инвестицията беше около 2 милиона евро. Обновяването на "Орловец" беше около 1 милион евро, а отделно 4 милиона лева бяха вложени в конгресния център.