Белгийският град Брюж вече официално може да се похвали с функциониращ биропровод, който е единствен по рода си в световен мащаб.

Изграждането на тръбата и пускането й в експлоатация са стрували около 4 милиона евро, от които близо 350 хиляди евро са дарени от местните жители на града.

Инсталацията започна да работи на пълни обороти през изминалата седмица и е като сбъдната мечта за многобройните любители на пивото.

Тръбата е дълга над 3 километра и свързва пивоварната Halve Maan, която се намира в историческия център на градчето, с фабриката за бутилиране в предградията на Брюж.

По тръбата преминават около 4000 литра бира за час, което количество е достатъчно, за да запълни 12 000 бутилки от пивото, пише CNN Money.

Биропроводът е практическо решение за справяне с грохота от цистерните по тесните калдъръмени улички на средновековния град.

Звукът на тежките машини тормозел ежедневно жителите на местността, а чрез инсталацията проблемът вече е в историята.

Инсталацията е оборудвана с най-новите технологии, за да се гарантира качеството на бирата по време на цялото пътуване на любимата за мнозина напитка от пивоварната до фабриката за бутилиране.