Петролният гигант Royal Dutch Shell и 4 негови партньора ще инвестират многомилиарден проект за втечнен газ, който ще проправи най-бързия път към Азия за северноамериканския газ.

Съвместната компания LNG Канада, състояща се от Shell, малайзийската Petroliam Nasional, японската Mitsubishi, китайската PetroChina и южнорейската Korea Gas, ще обяви окончателното решение за инвестиция в проекта за 31 млрд. долара, съобщават източници на Bloomberg. PetroChina и Korea Gas потвърдиха плановете си да участват.

Проектът е повратна точка за Канада и газовата индустрия. Той ще бъде най-големият инфраструктурен проект в историята на страната и вещае за нова вълна от инвестиции за големи проекти за износ на газ след 3-годишен застой, предизвикан от глобалното пресищане на доставките.

LNG Канада ще може да извършва доставки от Китимат, Британска Колумбия до Токио за около 8 дни спрямо 20 дни от Мексиканския залив.

Проектът ще е голям успех и за канадския премиер Джъстин Трюдо, тъй като обещава по-добри цени за страната му, чийто енергиен износ се продава почти изключително на САЩ при занижени цени поради липсата на крайбрежно съоръжение.

LNG Канада е и средство да се потвърди инвестиционният климат на Канада, разклатен от проваления проект за разширяване на петролопровода Trans Mountain, който беше продаден от Kinder Morgan на канадското правителството за 3,5 млрд. долара, преди одобрението му да бъде отменено от федерален съд.

Щом бъде завършен, LNG Canada ще изнася до 26 млн. тона втечнен газ годишно. Одобрението за инвестиции е за първите 2 съоръжения за втечняване и пречистване на газа с годишен капацитет от 13 млн. тона.

Ако се построи, LNG Canada "е на практика неизбежно" да удвои капацитета си в своята втора фаза поради икономиите от мащаба, заявиха анализатори на Националната банка на Канада, ръководени от Грег Колман в доклад от май.

Одобрението на проекта отбелязва края на 7-годишна битка за реализацията му, включително 2 отлагания през 2016 г. в дълбините на кризата. Прогнозите за втечнения природен газ оттогава се оживиха.

Пазарът, който беше наводнен през последните няколко години, се насочва към дефицит през 2022 г., тъй като отсъстват нови проекти, според Sanford C. Bernstein. Вносът на втечнен природен газ ще постави нов рекорд тази година от 308 млн. метрични тона годишно благодарение за растежа от Азия, според прогнозата на Bloomberg New Energy Finance.

Shell държи 40% от Канада LNG, Petronas е с 25%, PetroChina и Mitsubishi имат по 15%, а Kogas държи 5%.